Кламер БГ - Новини: Фандъкова: Над 3000 са новите свободни места в детските градини

Фандъкова: Над 3000 са новите свободни места в детските градини

България

|
Ср, 19 Авг 2020г. 18:36ч.
Фандъкова: Над 3000 са новите свободни места в детските градини

Над 3000 са обявените нови свободни места в детските градини в столицата за класирането в края на август. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова при проверка на ремонта на детско заведение в район "Илинден". Тя посети 51-ва детска градина "Щурче", която е изцяло обновена и санирана.

"320 семейства ще могат да бъдат спокойни за условията, в които се обучават децата им с изцяло нови детски площадки", заяви Фандъкова, разглеждайки заведението.

Очаква се до септември да отворят и две изцяло препостроени детски заведения в кварталите "Люлин" и "Красно село", които са били изградени с азбестови плочи.

Фандкъкова добави, че е възложила на районните кметове да намерят нови места за строеж на детски градини. "Всеки, който е готов с намерения терен, готовия проект, разрешение за строителство и избран изпълнител, ще получи веднага финансирането, за да започне строителството", зарече се тя.

Кметът припомни, че правителството е отпуснало 65 млн. за строителство на детски градини и училища. И посочи, че се строят нови учебни корпуси и спортни зали.

Общината очаква да получи и два терена в район "Студентски" от Министерството на образованието, както и от църквата в кв. "Манастирски ливади", за строеж на нови училища.

По-рано от думите на директора на Дирекция "Образование" в Столичната община Мария Минчева стана ясно, че 10 000 деца чакат място в детска градина.

"Най-голям е недостигът за децата в яслени групи. Системата показва, че между класиранията от май до края на юни се появиха нови кандидати. Основният ни ангажимент е насочен към децата, на възраст 3-6 годишна възраст. Тази година отчетохме, че и при тригодишните има недостиг, малко над 1500 места", посочи Минчева и добави, че най-много места липсват в районите "Триадица", "Лозенец", "Красно село", а в последните няколко години и в район "Витоша".

"Предстои да осигурим и задължително обхващане и на децата на 4 годишна възраст", добави тя.

mediapool.bg