Кламер БГ - Новини: Файтон от преди век ще вози столичани в Борисовата градина за 135-годишния й юбилей

Файтон от преди век ще вози столичани в Борисовата градина за 135-годишния й юбилей

Общество

|
Пет, 14 Юли 2017г. 14:24ч.
Файтон от преди век ще вози столичани в Борисовата градина за 135-годишния й юбилей

Автентичен файтон от началото на ХХ век ще води софиянци и гостите на столицата в Борисовата градина в събота, когато започва поредицата от чествания на 135-години от решението за създаване на най-големия парк в София, съобщиха от Столичната община.

Файтонът ще е на разположение на желаещите да се повозят от 11 до 14 часа в събота. Поради очаквания голям интерес и сравнително ограничен капацитет на файтона, с предимство при возенето ще са 30 от отговорилите правилно на въпрос, зададен в страницата "Зелени решения за София“ във Фейсбук.

Това само ще е стартът на поредицата от различни инициативи на общината за отбелязване на годишнината на най-стария парк на българската столица. Кметствата предвижда да разкаже по атрактивен начин историята на парка, да възстанови негови елементи в автентичния им вид, да постави къщички за птици и да вземе мерки за специална защита на ценни дървесни видове и прочистване на опасните дървета.

Паркът "Княз-Борисовата градина" е създаден с решение на Софийския градски общински съвет през 1882 г. То предвижда на градското пасище да се построи разсадник за декоративни дървесни видове и храсти, наречен "пипинера". През годините паркът минава през три основни етапа на развитие и разширение, за да достигне сегашния си вид и територия от над 330 дка зелени площи в сърцето на града.

mediapool.bg