Кламер БГ - Новини: Учениците от Украйна в смесени или в отделни паралелки според броя им

Учениците от Украйна в смесени или в отделни паралелки според броя им

България

|
Ср, 09 Март 2022г. 16:16ч.
Учениците от Украйна в смесени или в отделни паралелки според броя им

Учениците от Украйна в смесени или в отделни паралелки според броя им

Ако учениците от Украйна са малко, ще бъдат бъдат разпределяни в паралелките, но ако са повече тези деца, защото очакваме и това да се случи, ще бъдат направени и нови паралелки. В момента единственият ясен проблем е свързан с детските градини в София, защото в тях няма места, каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков на заседанието на Комисията по образованието и науката в Народното събрание в отговор на актуален въпрос от ДПС за децата и учениците от Украйна, които идват в България - по каква процедура ще се записват в българските детски градини и училища.

Министър Денков обясни каква е процедурата за записването на украинските деца в българските училища и детски градини. Той каза, че всеки украинец, дошъл у нас, трябва да подаде молба за хуманитарна помощ или за статут, като много бързо получава номер, документ, че това се е случило. За децата и учениците от Украйна на сайта на Министерството на образованието и науката е публикувана декларация по образец, с телефон за връзка. И с молба към съответното Регионално управление на образованието (РУО) се вписват имената на детето, какви чужди езици знае, след което специалистите в РУО трябва да насочат детето към съответното училище.

Има трудност обаче, която е свързана със здравния статус и с ваксините на децата от Украйна, каза министър Денков. Той добави, че и днес е говорил по този въпрос със здравния ни министър дали ще може да се получи такава информация за здравни регистри от Украйна. Ако това не е възможно, въпросът ще се решава чрез Регионалните здравни инспекции, обясни образователният министър.

mediapool.bg