Кламер БГ - Новини: След сигнал от близко до Гешев сдружение, трима върховни съдии се отказаха от делото "Иванчева"

След сигнал от близко до Гешев сдружение, трима върховни съдии се отказаха от делото "Иванчева"

България

|
Ср, 09 Март 2022г. 16:48ч.
След сигнал от близко до Гешев сдружение, трима върховни съдии се отказаха от делото "Иванчева"

Снимка: БГНЕС

Трима съдии от Върховния касационен съд (ВКС) са се отказали от делото срещу някогашната кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Тя е подсъдима за подкуп заедно със заместничката си Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, също бивш кмет на района. И тримата бяха признати за виновни от първата и втората инстанция. В момента делото е висящо пред ВКС, който трябва да го реши окончателно.

Изненадващо обаче тримата съдии от състава – Ружена Керанова, Елена Каракашева и Деница Вълкова са си направили самоотвод. Причината е сигнал до Висшия съдебен съвет от неправителствените организации "Център за приложно-правни изследвания и практики" и "Диалог за правосъдие". Той е подаден в края на януари. В него се твърди, че има съмнения за необективност при гледането на делото, тъй като парите за гаранцията на Иванчева били внесени от адвокат Албена Белянова, която е била част от инициативния комитет за издигане на кандидатурата на бившия председател на ВКС Лозан Панов за президент.

От сигнала на двете организации става ясно, че те са сред защитниците на главния прокурор Иван Гешев и са против предлаганото закриване на специализираните съдилища. На практика те настояват да се провери дали Панов не е уронил престижа на съдебната власт, но резултатът е самоотводът на тримата съдии.

Няма проблем, но все пак

С определение от 21 февруари тримата решават да се откажат от делото, за да няма никакво съмнение към бъдещата присъда. Веднага след това материалите са били разпределени на нов съдебен състав, а за докладчик е определен съдията Спас Иванчев.

"Никой от членовете на съдебния състав не се чувства и не се твърди в постъпилия сигнал да е предубеден или заинтересован от изхода на делото", пише в определението им.

Едновременно с това обаче посочват, че "не могат да бъдат предоставени достатъчно гаранции на страните по делото, както и на обществото, които успешно да изключат всяко легитимно съмнение".

Всъщност не е нарушение

В определението се посочва, че не е нарушение трети човек да внесе парите за гаранцията, определена от съда, както това е направила Белянова. В случая става дума за 10 хил. лв., които бяха определени след като Иванчева прекара години в следствения и под домашен арест. Тази мярка бе постановена в средата на миналата година, когато нито бе започнала президентска кампания, нито се знаеше, че Панов ще е кандидат за поста. Тогава Белянова каза, че е внесла сумата от личните си пари. След това бе организирана кампания за събиране на средствата. Президентската кандидатура на Панов бе издигната едва на 2 октомври 2021 г.

Аргументът, че Панов би могъл да повлияе на съдиите по делото, тъй като е бил председател на съда, също не е особено състоятелен. Със същия успех може да се твърди, че той би повлиял върху който и да е състав на ВКС. Освен това той вече не е начело на съда. Всъщност сигналът на двете сдружения е публикуван във фейсбук десет дни след като Висшият съдебен съвет избра нов председател на ВКС – Галина Захарова.

КПКОНПИ тогава, КПКОНПИ сега

Един от подателите на сигнала - "Център за приложно-правни изследвания и практики" – е сдружение, основано през 2009 г. Тогава сред управляващите го е Пламен Георгиев, който няколко години по-късно стана шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ, точно по времето, когато бяха арестувани Иванчева и Петрова. След това напусна заради скандал с имотите му. За участието му съобщиха от организацията около Иванчева – "Зелен Младост".

Сдружението се управлява от бившия прокурор Мила Георгиева-Гроздева. Според "Зелен Младост" тя е била сред основателите на ГЕРБ в Бургас.

"Имаме сериозни опасения и доказателства, че довършването на "сготвянето" ни от Гешев и компания преди време отново е на ход. Както Гешев каза, залогът за нашия арест е политически и ако бъдем оправдани, трябва главният прокурор да подаде оставка и да се разтури специализирания съд. Това е на път да се случи и единственият им успех, който цитират, остава скалъпеното срещу нас дело, с много пороци, компрометирани и изфабрикувани доказателства, за които много пъти сме разказвали", пише в позиция на Иванчева и Петрова.

mediapool.bg