Кламер БГ - Новини: Учениците от 5 до 12 клас ще се върнат в училище най-рано на 17 ноември

Учениците от 5 до 12 клас ще се върнат в училище най-рано на 17 ноември

България

|
Четв, 04 Ноем 2021г. 09:46ч.
Учениците от 5 до 12 клас ще се върнат в училище най-рано на 17 ноември

Учениците от 5 до 12 клас ще се върнат в училище най-рано на 17 ноември

Учениците от 5 до 12 клас ще се върнат в училище до една седмица след като тръгнат малките деца. Това съобщи министърът на образованието акад. Николай Денков.

Правителството планира да върне най-малките ученици – от 1 до 4 клас най-рано на 10 ноември. https://www.mediapool.bg/uchenitsite-ot-1-do-4-klas-se-vrashtat-v-uchilishte-nai-rano-na-10-noemvri-news328380.html

„За да организираме всичко около тестването на учениците са ни нужни два дни след доставката им. Казваме, че ако ги имаме в понеделник – присъственото обучение ще започне в сряда. На този етап това важи само за 1-4 клас, защото при тях е най-нужно да бъдат в клас”, заяви образователният министър акад. Николай Денковпред Нова телевизия.

„Очаквам до една седмица след това да можем да вкараме и по-големите ученици. Предпазлив съм в обещанията, защото могат да се случат много непредвидени неща”, добави той.

Учителите ще получат допълнително възнаграждение за това, че ще правят тестове на учениците. Общо предвидената сума за всички училища в страната – държавни, общински и частни е 15.4 млн. лв., каза акад. Денков. Той не пожела да каже по колко ще получават учителите за един тестван ученик.

Как ще става тестването

Малките деца няма да могат да си правят тестовете сами, за това е взето решение това да се прави от класния ръководител.

Така в началото на деня в понеделник и четвъртък заедно с двама помощници учителят трябва да направи тестана учениците от 1 до 4 клас, обясни Денков.

„Всички, които влизат в училище, трябва да са си направили тест два пъти седмично, или да имат ваксина или документза преболедуване“, каза образователният министър.

Той обясни, че са избрали тестовете да се правят в училище, а не вкъщи, заради риска да не бъдат манипулирани.

„Имаме известни съмнения, че има вероятност тестовете вкъщи да бъдат манипулирани. Крайното решение на здравното министерство е такова. Тестът се прави пред всички и ако има позитивен тест, детето се отделя”, каза акад. Денков.

Той уточни, че след това на детето може да бъде направен втори тест от медицинско лице и ако той отново е положителен, детето се изолира. Но ако е отрицателен на другия ден се връща в училище.

Децата, които са преболедували или ваксинирани няма да бъдат тествани, каза министърът на образованието. Той посочи, че 5 на сто от учениците са ваксинирани.

Родителите, които решат да задържат децата си у дома, ще трябва да се включат активно в процесана обучението им, каза акад. Денков. Той посочи, че няма как учителите да дават уроци веднъж присъствено и втори път онлайн.

От 15 септември до 15 октомври броят на заразените деца на дневна база се е увеличил с 5 пъти, но сега след взетите мерки, заразените деца намаляват,

каза просветният министър.

„Преди седмица имахме 500 заразени деца, а тази седмица вече сме на 350. Очакваме следващата седмица да са още по-малко. Създаваме нова среда, в която връщаме децата. Резултатът от никакви мерки е разболяване на децата”, каза акад.Денков.

mediapool.bg