Кламер БГ - Новини: Ученици станаха общински съветници в Стара Загора и Мездра

Ученици станаха общински съветници в Стара Загора и Мездра

България

|
Вт, 29 Окт 2019г. 15:28ч.
Ученици станаха общински съветници в Стара Загора и Мездра

Двама ученика станаха общински съветници. Те са 18-годишни и влизат в общинските съвети на Стара Загора и Мездра с преференциален вот.

Никола Чакалов ще е общински съветник в Стара Загора от листата на ВМРО, а Косто Костов влиза в Общинския съвет на Мездра с листата на БДП. Косто Костов е внук на бившия депутат от БСП и бивш районен прокурор на Оряхово Тома Томов.

Двамата младежи най-вероятно ще са най-младите общински съветници в цяла България.

С преференции в Общинския съвет на Стара Загора

Никола Чакалов е ученик в ХІІ клас в Търговската гимназия "Княз Симеон Търновски" в Стара Загора. Той става общински съветник с листата на ВМРО-БНД, видно от публикуваното решение на Общинската избирателна комисия в Стара Загора.

Снимка: БНР

Листата с общински съветници на ВМРО-БНД е подкрепена от 1473-ма старозагорци, което е 3.06%. Това им дава право на двама общински съветници.

Никола Чакалов е бил осми в листата на ВМРО-БНД, но успява да изпревари всички с изключение на водача на листата Антон Андонов. Ученикът събира 133 преференции. Единствено областният координатор на ВМРО Антон Андонов има повече от него – 551 преференции.

Така 18-годишното момче ще бъде най-младият общински съветник не само в новия мандат, но и в историята на Стара Загора.

Никола Чакалов попада в листата на ВМРО от гражданската квота. Той беше "млад кмет" на Стара Загора в мандат 2018/2019 година.

"Казвали са ми, че политиката е "мръсна игра", но аз влизам в нея чист", казва ученикът пред радио Стара Загора преди официалния старт на предизборната кампания.

"Ние заложихме на млади хора и на гражданска квота и както избирателите показаха, те имат нужда от това", коментира Антон Андонов пред БНР.

Внукът на бивш депутат от БСП влезе в общинския съвет на Мездра

Другият абитуриент, който попада в Общинския съвет на Мездра, е Косто Костов. Той заема последното 21-о място в листата на "БСП на България", но получава 181 преференции на вота и става общински съветник.

Снимка: Нова телевизия

Повече преференции от него има единствено водачът на листата и настоящ кмет на Мездра Генади Събков – 652 гласа. В неделя той ще се яви на поправителен срещу бившия кмет на Мездра от БСП Иван Аспарухов, който сега е подкрепен от АБВ.

Листата на БСП печели най-много гласове – 2225 (25.23 на сто) и има най-много съветници – петима в 21-местния Общински съвет на Мездра.

18-годишният Косто Костов е ученик в ХІІ клас на училище "Иван Вазов" в Мездра. Той е внук на бившия депутат и прокурор Тома Томов. Успехите на дядо му станали повод и той да се захване с политика.

"Имам причина да се кандидатирам. Моето семейство, откакто се знам, се занимава с политика и аз искам да тръгна по пътя на дядо ми, господин Тома Томов, който два мандата е бил народен представител, прокурор и в момента е адвокат. Имам една малка мечта - да стана като него", каза Косто Костов пред Нова телевизия.

Дядо му Тома Томов беше депутат в 39-ото и 40-то Народно събрание (2001-2009) от "Коалиция за България". Срещу него имаше дело за взимане на подкуп като районен прокурор на Оряхово. На първа инстанция той беше осъден на 5 години затвор, на втора инстанция присъдата му бе намалена на 3 години условно, а след отлагания и връщане от третата към втората инстанция постепенно всички обвинения отпаднаха по давност и случаят приключи.

Младият общински съветник ще работи за изграждане на спортна зала в Мездра.

mediapool.bg