Кламер БГ - Новини: ГЕРБ и ВМРО с крехко мнозинство в Столичния общински съвет

ГЕРБ и ВМРО с крехко мнозинство в Столичния общински съвет

България

|
Вт, 29 Окт 2019г. 15:33ч.
ГЕРБ и ВМРО с крехко мнозинство в Столичния общински съвет

Партньорите в правителството ГЕРБ и ВМРО могат да сформират минимално мнозинство с 31 от общо 61 общински съветници в новия състав на Столичния общински съвет (СОС). Ако към тях се присъединят и бъдещите общински съветници от "Атака", стават 33-ма. Това показват изчисления на базата на 97.68% обработени протоколи за София.

Действителните гласове според обработените до момента протоколи са 393 060. Това означава, че за да влезе в СОС дадена партия, коалиция или независим кандидат, трябва да има минимум 6443 гласа. Това са ГЕРБ, БСП, "Демократична България", независимият Борис Бонев от "Спаси София", ВМРО и "Атака". Ако лидерът на "Атака" Волен Сидеров наистина напусне парламента, както заяви, той ще стане общински съветник и вертоятно ще открие първото заседание на СОС като най-възрастен в съвета.

Разпределението

За Бонев за гласували 41 782 души - много повече от необходимите за квота гласове, но въпреки това само той влиза в местния парламент, защото е независим и следователно няма листа. Останалите 60 места в СОС се разпределят между петте формации: ГЕРБ с 27 места БСП – 15, "Демократична България" -12, ВМРО - 4 , "Атака" - 2

Въпреки че ГЕРБ и ВМРО може да имат обикновено мнозинство, за някои решения на общинския съвет се изисква квалифицирано мнозинство от две трети от броя на общинските съветници. Такова е нужно за важни решения като доклади за назначения, създаване на временни комисии, за заменки и разпореждане с имущество, за решения за провеждане на търгове и конкурси.

В предишния мандат на съвета, когато ГЕРБ имаше 30 общински съветници, за подобни решения се налагаше подкрепата и на общинари от опозицията. Някои предложения пък се налагаше да се гласуват по няколко пъти, докато се съберат достатъчно гласове. Така например проект за замяна на общински имоти срещу частен в "Слатина" мина от петия път. Няколко пъти не се събраха и достатъчно гласове за прехвърлянето на паркинга около Националния стадион "Васил Левски" на Министерството на младежта и спорта.

Малко под границата остават Българска социалдемократическа партия (на която не достигат 107 гласа), независимият Гергин Борисов от "Спаси София" (с 293 гласа по-малко от нужното) и ДПС (1400 гласа под чертата).

А ако Бонев имаше листа?

Ако Бонев беше участвал с регистрацията на някоя партия, то ситуацията в СОС щеше да е по-различна. Той щеше да има 8 съветници. ГЕРБ щяха да са с 24, БСП - с 13, "Демократична България"- с 11, ВМРО -с 4 и "Атака"- един.

Така партията на премиера Бойко Борисов, дори с подкрепата на съветниците от ВМРО и "Атака", нямаше да има мнозинство.

mediapool.bg