Кламер БГ - Новини: Условни присъди за двамата роми, пребили командос във Войводиново

Условни присъди за двамата роми, пребили командос във Войводиново

България

|
Четв, 04 Апр 2019г. 19:56ч.
Условни присъди за двамата роми, пребили командос във Войводиново

Условни присъди получиха двамата братя роми, които в началото на януари пребиха във Войводиново командоса ефрейтор Валентин Димов. Братята Борис и Асен Пакетови се признаха за виновни и сключиха споразумение с прокураутрата.

Според решението на пловдивския окръжен съд Борис Пакетов получава 1 година условно с 3 години изпитателен срок. Той бе още непълнолетен по време на побоя. Брат му Асен е наказан с 3 години условно и 5 години изпитателен срок. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Двамата трябва да платят разноските по делото и вероятно ще бъдат освободени от ареста в най-кратки срокове. Мотивите на прокуратурата да се съгласи на споразумение са, че двамата са с чисто съдебно минало и са изразили съжаление за стореното.

Побоят на Димово предизвика сериозно вълнение във Войводиново. Дни наред имаше протести, а веднага след това започна и разрушаването на незаконни къщи в ромската махала. Инцидентът даде повод на военния министър Красимир Каракачанов да предложи нова стратегия за интеграция на ромите с безплатни аборти и трудова повинност.

Преди това той предизвика ромски протести с изказването си, че "циганите са станали изключително нагли".

Както инцидентът, така и присъдата предизвика реакция на партията на Каракачанов. От ВМРО нарекоха съдебното решение обида и заявиха, че тяхната концепция трябва да бъде приета.

"Това е гавра и обида, защото циганите, нападнали командоса, получават смешни присъди заради това, че са подписали споразумение с прокуратурата, което съдът взима под внимание. Свидетели сме на безпардонна наглост, защото двамата представители на циганския етнос са осъдени на пробация и ще се приберат вкъщи. И какво излиза – пребиваш жестоко някого и след два месеца са си у дома?", се посочва в съобщението на ВМРО.

mediapool.bg