Кламер БГ - Новини: Управителят на НЗОК: Не сме платили по-малко на болниците. Не е работа на касата да задоволява нуждите им

Управителят на НЗОК: Не сме платили по-малко на болниците. Не е работа на касата да задоволява нуждите им

България

|
Пет, 11 Фев 2022г. 18:25ч.
Управителят на НЗОК: Не сме платили по-малко на болниците. Не е работа на касата да задоволява нуждите им

Управителят на НЗОК: Не сме платили по-малко на болниците. Не е работа на касата да задоволява нуждите им

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев увери депутатите от парламентарната здравна комисия, че парите, които е платила на болниците за декември миналата година не са намалявани. Поводът за изслушването му са оплаквания от страна на лечебни заведения, че получените през януари пари за декемврийската им дейност са били намалени и то в условия на нарастващи сметки за ток и консумативи.

"Здравната каса не е платила по-малко средства на лечебните заведения за декември", каза Салчев и запозна обстойно депутатите с въведените механизми за компенсация на болниците в условията на епидемична обстановка.

Той посочи, че НЗОК през цялото време на пандемията е плащала основно за дейност на лечебните заведения и отделно им е доплащала, ако са постъпленията им са били намалени спрямо преди пандемията. Касата нито за момент не е спирала нито едно плащане, допълни той. И досега нямаме изпратено изискване от болниците, че не е извършено плащане. НЗОК е изпълнила в пълен обем нормативните и законови изисквания за плащанията, каза Салчев.

Той даде пример с "Пирогов", която през 2019 за дейност е получила 62 млн. лв. от НЗОК. През 2020 са й платени 55.9 млн. лв и доплатени 16.3 млн. лв. През 2021 за дейност са изплатени 61.1 млн. лв и са й доплатени 22.1 млн. лв. и 13 млн. лв. на други основания.

Същевременно Салчев припомни, че не е работа на НЗОК да задоволява нуждите на лечебните заведения, защото по закон тя закупува извършена и отчетена от болниците дейност или услуга.

"Националната здравноосигурителна каса като основен осигурител в държавата - обществена институция, която трябва да защитава правата и интересите на здравноосигурените лица, е изпълнила в пълен обем нормативните и законовите изисквания при извършването на съответните плащания, за което имахме и проверка от Сметната палата", заяви Салчев.

mediapool.bg