Кламер БГ - Новини: Прокуратурата проверява полицаи заради искане за арест на бившия шеф на "Булгаргаз"

Прокуратурата проверява полицаи заради искане за арест на бившия шеф на "Булгаргаз"

България

|
Пет, 11 Фев 2022г. 18:25ч.
Прокуратурата проверява полицаи заради искане за арест на бившия шеф на "Булгаргаз"

Бившият шеф на

Продължаващата война между прокуратата и изпълнителната власт има нов епизод. В петък стана известно, че прокуратурата е започнала проверка по подозрение за извършено престъпление по служба от висши полицаи в Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП). Причината са открити докладни записки на МВР, от които се вижда как шефове в ГДНП са поставили ръкописни резолюции с указания да започне наказателно производство срещу бившия шеф на "Булгарга" Николай Павлов, който да бъде задържан за 24 часа.

По закон полицията може да извършва задържане до едно денонощие, което може да бъде удължено до 72 часа след нареждане на прокурор. Постоянното задържане под стража се решава от съда по искане на прокуратурата.

Преди два дни прокуратурата съобщи, че до момента МВР не е събрало доказателства, за да бъдат повдигнати обвинения за продажбите на газ от "Булгаргаз", а единственият разпитан бил Павлов, който оказал съдействие и обяснил всичко по разследването. Прокуратурата смята, че засега не може да смята, че неговите действия са довели до загуби за "Булгаргаз"

По делото обаче са приложени полицейски материали, на които пише: "Да се обезпечи Павлов със заповед за задържане до 24 часа". Това е указание от 27 януари. На следващия ден е издадена нова докладна записка, в която се казва: "Да се започне ДП" (досъдебно производство).

Прокуратурата обявява, че началниците в МВР нямат никакво право да се намесват в разследването. По закон указания на разследващите полицаи могат да дават само наблюдаващите прокурори.

"Опитът на прокуратурата да постави под съмнение законните действия на МВР и да измести фокуса от разкриване на конкретно престъпление има за цел сплашване на органите на реда, с което няма да постигне успех . Служителите на МВР ще продължат да работят в посока на документиране и доказване на извършена престъпна дейност въпреки многобройните образувани проверки и досъдебни дела срещу тях. Нееднократно главният прокурор подчерта , че прокуратурата води война не срещу МВР , а срещу престъпността, но подобни действия на прокуратурата остават усещането, че тя води война срещу органите на МВР", казаха в отговор от силовото ведомоство.

Оттам посочиха, че резолюциите върху показаните от прокуратурата докладни са поставени към момент, в който не е било образувано разследване, а само полицейска проверка, за която не е задължително да се докладва на прокурор. Забраната за намеса на началник от МВР се отнася само за разследвания, твърдят от полицията.

mediapool.bg