Кламер БГ - Новини: Университетите искат автономия да решават за присъственото обучение

Университетите искат автономия да решават за присъственото обучение

България

|
Пет, 14 Май 2021г. 11:56ч.
Университетите искат автономия да решават за присъственото обучение

Университетите искат автономия сами да решават за подновяването на присъственото обучение според спецификата на отделните специалности и други фактори. Това стана ясно в петък след среща на служебния образователен министър проф. Николай Денков с ректора на Софийския университет и председател на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков.

В момента присъствено в университетите се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти. На място се провеждат държавни изпити, защити на дипломни работи, както и семестриалните изпити, които включват и практическа част и не могат да бъдат проведени в електронна среда. Ректорите искат да бъдат възстановени всички лекции и упражнения, където това е необходимо и възможно според спецификата на отделните университети и специалности.

Герджиков обясни, че се е обърнал към Денков с молба да съдейства пред министъра на здравеопазването за това да позволи ректорите или ръководствата на висшите училища сами да решат дали всички студенти да се върнат в аудиториите. "Това частично вече се е случило – при предишния здравен министър проф. Костадин Ангелов беше разрешено практическото обучение да се възстанови. Сега ние искаме да имаме възможност там, където е необходимо, да възстановим всички лекции и упражнения", каза Герджиков.

"Това трябва да е решение на висшите училища защото в много случаи студентите, които не са от същия град, казват, че не могат за последния месец на семестъра да си осигурят квартири и да се върнат неочаквано в аудиториите. Затова нека да има такава възможност, но да не е задължително, а да зависи от ръководствата на висшите училища", аргументира предложението Герджиков.

Денков заяви, че като университетски преподавател разбира аргументите на поставения въпрос и се ангажира скоро с министъра на здравеопазването да намерят решение.

mediapool.bg