Кламер БГ - Новини: Експерти по либерализация и дигитализация са новите зам.-енергийни министри

Експерти по либерализация и дигитализация са новите зам.-енергийни министри

България

|
Пет, 14 Май 2021г. 14:00ч.
Експерти по либерализация и дигитализация са новите зам.-енергийни министри

Новите заместник-министри на енергетиката са специалисти по управление на електроенергийната система и свободния енергиен и по управление на финансите и дититализацията, става ясно от съобщение на ресорното ведомство.

Мирослав Дамянов и Александър Николов са назначени от премиера Стефан Янев за заместници на енергийния министър Андрей Живков..

Мирослав Дамянов притежава повече от 40 години опит в електроенергийния сектор, седем от които са на ръководни позиции. Завършил е "Електроенергетика" в Техническия университет в София, курсове за автоматизирани системи за управление и за външноикономически връзки в УНСС и курс по бизнес мениджмънт в Университета на Централен Ланкашър, Великобритания. Има множество специализации, свързани с управлението на електроенергийната система, прогнозиране на товарите, приватизация и либерализация на енергийните пазари и други в различни организации в Швейцария, Чехия, САЩ, Франция, Великобритания, сочи биографичната му справка.

Александър Николов притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари, посочват от пресцентъра на енергийното ведомство. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии. Магистър по финанси от УНСС. Водил е лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции. Притежава допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса, като текущо работи и по дисертационна тема в същата сфера.

Предишният министър на енергетиката Теменужка Петкова завърши мандата си с един заместник – Жечо Станков, след като вторият – Красимир Първанов, подаде оставка в разгара на "Апартаментгейт", в който стана ясно, че е купил жилище на по-ниски от пазарните цени.

mediapool.bg