Кламер БГ - Новини: Унгария избра опитен одитор за шеф на новия орган за борба с корупцията

Унгария избра опитен одитор за шеф на новия орган за борба с корупцията

Европа

|
Пет, 04 Ноем 2022г. 13:05ч.
Унгария избра опитен одитор за шеф на новия орган за борба с корупцията

Унгарският премиер Виктор Орбан

Унгарската сметна палата избра Ференц Биро за ръководител на нов орган за борба с корупцията, който трябва да бъде създаден до средата на ноември като част от усилията на страната да си върне достъпа до фондовете на Европейския съюз, блокирани заради корупционни рискове. Досега Биро е разследвал финансови престъпления и е бил партньор на одиторската фирма "ПрайсуотърхаусКупърс" (PricewaterhouseCoopers), предаде Ройтерс.

Правителството на унгарския премиер Виктор Орбан е в спор с Брюксел относно политиката на Будапеща в сферата на корупцията, миграцията, правата на ЛГБТИ общностите и демократичните стандарти.

През септември Европейската комисия препоръча замразяване на около 7,5 милиарда евро (7,3 милиарда долара) под формата на еврофондове за Унгария заради установена корупция. Налагането на подобна санкция е първо по рода си в историята на ЕС и цели по-стриктна защита на върховенството на закона.

Тъй като унгарската инфлация достига най-високите си нива от две десетилетия, икономиката показва признаци за рязко забавяне заради последиците от войната в Украйна. Унгария се нуждае от средства, за да предотврати рецесията и да стабилизира икономиката си.

Председателят на Държавната сметна палата Ласло Виндиш избра Биро, чиято кандидатура получи най-висок резултат и бе одобрена и от комисия, проверяваща кандидатите. Това бе и част от 17-те ангажимента, поети от Унгария за отключване на еврофинансирането.

Биро е работил и във финансовата корпорация "Ърнст енд Янг" (Ernst and Young - EY), където е изградил и ръководил екип за откриване и предотвратяване на измами в продължение на повече от 13 години.

Очаква се днес унгарският президент Каталин Новак да назначи новите ръководители на антикорупционния орган. Той ще стартира работата си до 19 ноември, и ще има за задача да засили превенцията, разкриването и коригирането на измами, конфликти на интереси и корупция.

Правомощията му ще бъдат обширни, като например ще може да инструктира местни органи да спират процедури за възлагане на обществени поръчки и да изисква проверки.

mediapool.bg