Кламер БГ - Новини: Украйна разсекрети данни и за предишни аварии в АЕЦ "Чернобил"

Украйна разсекрети данни и за предишни аварии в АЕЦ "Чернобил"

Общество

|
Пон, 22 Юни 2020г. 17:40ч.
Украйна разсекрети данни и за предишни аварии в АЕЦ "Чернобил"

Архивът на Службата за безопасност на Украйна и Украинският институт за национална памет разсекретиха документи за строежа на Чернобилската АЕЦ и за аварии в ядрената централа, които никога не са били обявявани. Данните са част от втория том на сборника "Чернобилското досие КГБ. От строителството до аварията", чиято символичната премиера бе онлайн в понеделник в отчуждителната зона на атомната централа.

Изданието съдържа 229 документа от началото на 1970-те години до ноември 1986 г. Част от тях се публикуват за първи път.

Архивите на централата сочат, че аварии в АЕЦ "Чернобил" е имало и преди фаталния 26 април 1986 г., но за тях не се е съобщавало. Сред документите са транскрипциите на телефонните разговори, проведени в нощта на тежката ядрена авария, екземпляр от първото съобщение за нея, информации за разследването на инцидента и за началото на строежа на саркофага над авариралите реактори, каза директорът на архива на Службата за безопасност на Украйна и един от съставителите на изданията Андрей Когут.

По думите на директора на Украйниския институт за национална памет Антон Дробович, д тези материали "може по-добре да се разбере трагедията: предпоставките за катастрофата, доклади и материали, които свидетелстват за "малки" аварии, които са се случвали в Чернобилската АЕЦ и по-рано, но са били скрити".

Украинската спецслужба преди време публикува други секретни документи – докладни записки, информационни съобщение и други факти за некачествените строителство и монтажни работи, нарушения на технологичната дисциплина и правилата за безопасност в Чернобилската АЕЦ.

Според разсекретените материали на КГБ в Украинската съветска социалистическа република от 1971 година до 1981 г. в електроцентралата са били установени 29 аварийни ситуации, включително незначителни аварии. Осев от тях са били по вина на персонала, предаде ТАСС.

Сред документите са и такива за ликвидирането на последиците от аварията на 26 април 1986 г. и за неподготвеността на държавните органи за мащабите на такава трагедия.

Редица документи разкриват,че не е имало достатъчно необходимо специално облекло и оборудване за провеждане на аварийни работи. Радиационната обстановка не е била добре изучена и дори известно време след инцидента никой не е контролирал пултовете за управление на блоковете.

mediapool.bg