Кламер БГ - Новини: Украйна провежда "специална операция" в Крим през нощта

Украйна провежда "специална операция" в Крим през нощта

Война в Украйна

|
Четв, 24 Авг 2023г. 15:54ч.
Украйна провежда "специална операция" в Крим през нощта

Сателитна снимка към черноморското пристанище Севаспотол, Крим, направена от Maxar Technologies през април 2022. ЕПА/БГНЕС

Украинското военно разузнаване съобщи в четвъртък, че негови подразделения снощи са извършили десант в окупирания от Русия Крим с помощта на военноморските сили.

Разузнаването твърди, че това е станало в рамките на "специална операция", при която е имало въоръжено стълкновение с руските сили.

"В резултат на това врагът претърпя загуби сред личния състав, унищожена беше вражеска техника", се казва в изявление в Телеграм.

"Всички цели и задачи бяха изпълнени", се казва в съобщението и се допълва, че няма пострадали украинци, но "има загуби както сред личния състав на противника, така и сред силите и средствата".

Спецоперацията продължава, не разкриваме всички подробности, заявява Андрей Юсов, представител на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната, пред телеграм-каналите "Громадске" и "Суспільна".

От там съобщиха, че украинското знаме е било издигнато на територията на Крим.

Съобщението не е проверено, а Русия не е коментирала.

От официалното видео, разпостранено в социалните медии, не може да се разбере много.

Източник от военното разузнаване на Украйна твърди пред "Украинская правда", че в Крим се случват "комплексни събития" и това "не е история за един ден". Затова засега той отказа да разкрие подробности около спецоперацията, която по думите му показва, че "можем да стигнем до Крим не само с оръжие, но и с участието на личен състав".

Според източници на други медии експлозии са били чути близо до село Маяк на нос Тарханкут около 5 сутринта на 24 август и се е водил бой с участието на плавателни съдове и самолети. Село Маяк на нос Тарханкут е най-западната точка на Кримския полуостров.

Село Маяк на нос Тарханкут, сн. Телеграм

"База" твърди, че през нощта на 24 август неизвестни с гумени лодки са стреляли по къмпинга с туристи в село Оленевка в Черноморски район. Телеграм каналът Shot пише, че четири лодки с украински диверсанти са били унищожени близо до нос Тарханкут. По предварителни данни на канала загиналите са 15-20 души.

На 23 август украинското военно разузнаване съобщи, че руски зенитно-ракетен комплекс С-400 "Триумф" е бил унищожен в анексирания Крим. Според украинското военно разузнаване системата е била разположена в района на село Оленевка, на пет километра от село Маяк.

От ведомството не уточняват причините за взрива. Украинските военни заявиха, че унищожаването на комплекса С-400 е "болезнен удар" по руската система за противовъздушна отбрана, който ще повлияе на "по-нататъшните събития в окупирания Крим".

mediapool.bg