Кламер БГ - Новини: САЩ: Украинската контраофанзива се развива "кърваво, бавно и продължително"

САЩ: Украинската контраофанзива се развива "кърваво, бавно и продължително"

Война в Украйна

|
Пет, 25 Авг 2023г. 13:37ч.
САЩ: Украинската контраофанзива се развива "кърваво, бавно и продължително"

САЩ: Украинската контраофанзива се развива

Украинската контраофанзива се развива "кърваво, бавно и продължително", въпреки че има успехи, каза председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили.

В интервю за йорданския канал "Мамлака" Мили заяви, че украинците са изправени пред значителни руски сили, които са разполагали с много месеци, за да подготвят минни полета и противотанкови заграждения, част от много сложен отбранителен комплекс.

"Отново казвам, (контраофанзивата) е кървава, дълга и бавна. И ние го прогнозирахме още преди месеци", посочи най-висшият американски военен.

Според него "на украинците все още им остава значителна бойна мощ, всичко не е приключило" и "е твърде рано да се каже дали (настъплението) е успешно или не".

"Ясно е, че към днешна дата това е частичен успех. Скоростта, с която се осъществява офанзивата, е по-бавна, отколкото очакваха планиращите", обобщи Мили.

В същото време американският генерал посочи, че бойците на украинските въоръжени сили са получили интензивно обучение в различни части на Европа, което е укрепило техните способности.

Въпреки това пълна украинска военна победа не може да се очаква в близко бъдеще, защото изтласкването на 200 или 300 хиляди руски войници е трудна задача.

Евентуални преговори биха довели до прекратяване на бойните действия "и това вероятно също ще се случи" отбеляза Мили.

В същото време ръководителят на руското външно разузнаване Сергей Наришкин заяви, че провалът на украинската офанзива "е очевиден", съобщи Ройтерс, като се позова на РИА Новости.

Русия твърди, че е унищожила 42 украински дрона над Крим

Руската противовъздушна отбрана е унищожила тази сутрин 42 украински дрона над полуостров Крим и е свалила една ракета над Калужка област край Москва, предаде Ройтерс, като се позова на

изявление на министерството на отбраната на Русия.

Според руското министерство 9 дрона са били унищожени от противовъздушната отбрана, а още 33 украински дрона са били унищожени от силите за радиоелектронна борба и са се разбили над Крим без да достигнат целите си.

Русия анексира полуостров Крим от Украйна през 2014 година.

Назначеният от руските власти губернатор на Севастопол Михаил Развожаев написа в "Телеграм", че няколко украински дрона са били унищожени над нос Херсонес в покрайнините на Севастопол, съобщи БТА.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че е свалило една изстреляна от Украйна ракета над Калужка област, която граничи с Москва.

Украинците са неутрализирали поредна руска атака

Тази нощ руските сили са нанесли по Украйна удар с ракети с въздушно и морско базиране. Атаките бяха извършени от Черно и Азовско море.

Според командването на украинските ВВС всичките пет руски летящи обекта са били унищожени.

"По посока на южните райони от самолети Су-34 бяха изстреляни две авиационни управляеми ракети Х-59 от Черно море и две крилати ракети "Калибър" от малък ракетен кораб в Азовско море.

Регистрирано е и изстрелването на един дрон камикадзе тип "Шахед" от посока Приморско-Ахтарск", се казва в съобщението.

Ракетите са били ликвидирани в Одеска област, а дронът камикадзе - в Днепропетровска област.

mediapool.bg