Кламер БГ - Новини: Украйна предлага 50% отстъпка на “Газпром“ за транзит на още газ към ЕС

Украйна предлага 50% отстъпка на “Газпром“ за транзит на още газ към ЕС

България

|
Съб, 23 Окт 2021г. 11:18ч.
Украйна предлага 50% отстъпка на “Газпром“ за транзит на още газ към ЕС

Украйна предлага 50% отстъпка на “Газпром“ за транзит на още газ към ЕС

Украйна предлага на „Газпром“ отстъпка от 50% за транзита на допълнителни количества газ за Европа над установените в договорите 40 милиарда кубични метра на година. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски в пратен по имейла коментар до „Блумбърг“, цитиран от БТА.

Президентът обяснява, че допълнителен капацитет ще бъде на разположение на руската държавна газова компания, която засега не дава коментарза украинската оферта.

"Украйна предлага този допълнителен капацитет на всички потенциални транзитни страни. Ние бихме искали да видим в качеството на клиенти всички европейски компании, но допълнителният капацитет е на разположение също и за “Газпром“. А отчитайки настоящите транзитни тарифи, то отстъпката, както предполагам, ще бъде 50 процента", каза Зеленски.

Зеленски каза, че Украйна дискутира предложение за доставка на газ с Берлин и Брюксел.

"Очакваме те да предприемат стъпки скоро в практическите преговори по този въпрос, което е със сигурност важно и за цяла Европа", заяви Зеленски.

"Украйна от своя страна гарантира транзита, гарантира специални антикризисни условия за транзит извън договорните обеми. Нека да го кажа ясно: Уверен съм, че ако ние НЕ направи това сега, загубите за Европа тази зима ще бъдат огромни. Само бързи координирани действия могат да спрат тази криза", посочва той.

Кризата с газа в Европа се обостри тази есен, след като спотовите цени на започнаха стремително да растат и превишиха 1000 долара за 1000 кубични метра и почти достигнаха 2000 долара за 1000 кубични метра на фона на ниската запълненост на газовите хранилища.

Руският президент Владимир Путин каза, че неговата страна е готова да увеличи доставките за ЕС през породилия полемика газопровод Северен поток 2, веднага след като той получи регулаторно одобрение. Това е стъпка, която мнозина възприемат като шантаж, защото Русия явно не желае да използва възможностите за транзит през Украйна.

mediapool.bg