Кламер БГ - Новини: Украйна за пръв път унищожи руски стратегически ядрен бомбардировач (Обновена)

Украйна за пръв път унищожи руски стратегически ядрен бомбардировач (Обновена)

Война в Украйна

|
Пон, 21 Авг 2023г. 18:48ч.
Украйна за пръв път унищожи руски стратегически ядрен бомбардировач (Обновена)

Снимки, публикувани от очевидци, показват напълно изгорял</p>
<p>Ту-22М3.

Украйна успя за пръв път да унищожи напълно руски стратегически ядрен бомбардировач.

В интернет се появиха снимки на изгорял руски бомбардировач Ту-22М3 на военното летище Солци в Новгородска област, което украинската армия атакува на 19 август. Операцията се оказва повече от успешна, тъй като снимки на очевидци потвърждават пълното унищожаване на бомбардировача.

Руски източници съобщават, че са били ударени общо два руски самолета. Единият е с по-малки щети, другият е изгорял напълно.

В съобта руското министерство на отбраната съобщи, че в резултат на атакат с дрон на военно летище в Новгородска област е възникнал пожар, който незабавно е бил потушен. Ведомството твърди, че жертви няма, а един самолет е повреден.

На 20 август "Сирена" публикува

снимки на читатели, показващи горящ руски свръхзвуков стратегически бомбардировач Ту-22М3 (известно е, че такива бомбардировачи са базирани на летището Солци край Велики Новгород). Летище Солци се намира на 700 километра от границата с Украйна.

Атака срещу летище на ядрени бомбардировачи край Калуга

В понеделник сутринта украинските военни атакуваха с дрон военното летище "Шайковка" в Калужка област, съобщи областният управител Владислав Шапша.

"Днес избухна експлозия на военното летище "Шайковка" в Калужка област. Паднал е дрон, който вероятно е долетял от границата. Нямаше жертви. Инфраструктурата и оборудването на летището не са пострадали. Няма заплаха за работа. На място работи следствена група за установяване на причините и обстоятелствата на инцидента", казва Шапша.

На мястото, където е паднал дронът, се е образувал кратер и е възникнал пожар, който е успешно потушен. По предварителни данни дронът е цивилен хеликоптер, преоборудван със самоделна бомба и подсилена батерия. Сайтът Baza отбелязва, че падналият дрон е повредил неизползван самолет на летището.

"Шайковка" се ползва за база на 52-ри гвардейски тежкобомбардировъчен авиационен полк, който е въоръжен със стратегически бомбардировачи Ту-22М3, способни да носят ядрено оръжие.

Освен удара на 19 август, при който украински дрон изпепели бомбардировач, през последните седмици над дузина руски самолети и хеликоптери бяха унищожени и повредени във въздушни бази в Беларус, Крим, Рязанска, Енгелска, Новосибирска и Псковска области, предаде "Москоу таймс".

Според източници на изданието въпросът за ударите по летищата е бил обсъждан преди това на срещи между президента Владимир Путин и силите за сигурност. Те се "заклеха", че това няма да се повтори, но никой не можеше да даде гаранции.

mediapool.bg