Кламер БГ - Новини: Дрон се разби в новострояща се сграда в Москва

Дрон се разби в новострояща се сграда в Москва

Война в Украйна

|
Ср, 23 Авг 2023г. 07:57ч.
Дрон се разби в новострояща се сграда в Москва

Ден по-рано жилищна сграда в район Красногорск понесе щети след като два дрона бяха свалени в близост. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дрон се е разбил в новострояща се сграда в Москва, а друг два са били свалени от противовъздушната отбрана на руската столица, съобщи ТАСС, цитирайки военното министерство. Това е поредна атака с безпилотни апарати. Руските власти твърдят, че зад нея стои Украйна.

Според първоначалната информация сигналът на разбилия се дрон е бил заглушен със средства за радиоелектронна борба. Машината е паднала върху сграда в бизнес района Москва-сити. Причинените щети са незначителни, няма убити или ранени.

Другите два дрона са били свалени в районите Можайски и Химкински. Заради атаките е спряна работата на четирите московски летища. По-късно функционирането им е възстановено.

Нападенията с дронове вече са ежедневие за Москва, отбелязва "Ройтерс", цитирана от БТА. Ден по-рано руските власти съобщиха за четири свалени машини – три над столицата и един над граничната с Украйна Брянска област.

Съединените щати нито насърчават, нито дават зелена светлина за украински нападения на международно признатата територия на Русия, заяви говорител на Държавния департамент. Той допълни, че Украйна решава как да се защитава от руската инвазия.

Народът одобрява

Президентът Владимир Путин е имал среща с назначените от Русия управители на окупираните Луганска и Запорожка области Леонид Пасечник и Евгений Балицки, предаде още ТАСС. Балицки е заявил на държавния глава, че според социологическите проучвания 87% от жителите на областта одобряват руската политика. Той е рапортувал още, че продължава газификацията на 4 от общо 13-та района на областта.

На 10 септември в цяла Русия ще бъдат произведени местни избори, като в тях за първи път ще участват жителите на т. нар. Донецка и Луганска народна република (Донецка и Луганска област), както и на Запорожка и Херсонска област, отбелязва ТАСС.

В края на миналия септември Русия обяви, че е анексирала тези четири украински региона, които обаче контролира само частично. Тази анексия не е призната от международната общност.

Разминиране

Нидерландия ще достави на Украйна хиляда зарядни устройства за дистанционно разминиране, заяви в Киев нидерландската министърка на отбраната Кайса Олонгрен. Минирането на големи части от украинската територия е една от причините за забавяне на контраофанзивата. То бе извършено през зимните месеци, когато по фронтовете имаше затишие.

Олонгрен коментира, че украинските сили са изправени пред "изключителна гъстота на мините".

mediapool.bg