Кламер БГ - Новини: Украйна твърди, че е унищожила система за противоракетна отбрана в Крим

Украйна твърди, че е унищожила система за противоракетна отбрана в Крим

Война в Украйна

|
Ср, 23 Авг 2023г. 13:56ч.
Украйна твърди, че е унищожила система за противоракетна отбрана в Крим

Украйна твърди, че е унищожила система за противоракетна отбрана в Крим

Украйна заяви, че в анексирания Крим в резултат на експлозия е била унищожена зенитно-ракетна система С-400 "Триумф".

Според съобщение на украинското военно разузнаване е загинал и личен състав.

"Като се има предвид ограниченият брой такива системи в арсенала на врага, това е болезнен удар по системата за противовъздушна отбрана на окупаторите, който ще окаже сериозно влияние върху по-нататъшните събития в окупирания Крим", се казва в изявление на министерството.

Сутринта на 23 август в социалните мрежи започнаха да се появяват кадри, заснети в западната част на полуостров Крим. На тях се вижда стълб от дим близо до село Оленевка на нос Тарханкут.

Местни жители също съобщиха за експлозия.

Руските власти не коментираха инцидента, но телеграм каналът "Рибар", свързан с руското министерство на отбраната, предостави някои подробности за атаката в Крим.

"Първо два дрона, вероятно Мугин-5, които излетяха от Кривой Рог, се приближиха до полуострова на разстояние 30-40 км и предизвикаха огън на ПВО. Дроновете бяха свалени, но почти веднага след изстрелването на зенитни ракети три украински ракети бяха изстреляни от морето", се казва в съобщението.

Каналът не споменава последствията от атаката, но пояснява, че на нос Тарханкут са разположени няколко военни съоръжения.

Междувременно Петро Андриушченко, съветник на кмета на окупирания Мариупол, твърди в Телеграм, че седем отделни експлозии са унищожили крайбрежния противокорабен ракетен комплекс "Бастион".

Андриушченко заяви, че комплексът е бил използван за изстрелване на ракети "Оникс" по украински цели и че са били унищожени и радарни системи.

Той не уточни какво е причинило експлозията.

Към момента няма независимо потвърждение на твърдението.

В същото време, според информация на британското военно министерство, руските сили са принудени да разчитат само на един "дълъг" маршрут за логистиката си в Крим заради тежките удари по понтонните мостове на контролно-пропускателните пунктове "Чонгар" и "Геническ".

Русия продължава да създава понтонни мостове на границата между Южна Украйна и окупирания Крим.

След мощните удари, нанесени в средата на август по тези мостове от украинските въоръжени сили, инфраструктурата едва ли ще издържи на значително натоварване с тежка техника и боеприпаси, които Русия се опитва да прехвърли.

mediapool.bg