Кламер БГ - Новини: Украински милиардер съди Русия за разрушения завод "Азовстал"

Украински милиардер съди Русия за разрушения завод "Азовстал"

Война в Украйна

|
Вт, 31 Май 2022г. 16:14ч.
Украински милиардер съди Русия за разрушения завод "Азовстал"

Най-богатият украинец Ринат Ахметов

Най-богатият човек в Украйна - Ринат Ахметов, планира да съди Русия за загуби от 15 -18 милиарда евро, причинени от бомбардировките на стоманодобивните му заводи в опустошения град Мариупол.

Стоманодобивният завод "Азовстал" претърпя тежки щети от руските бомбардировки и обстрели, след като се превърна в последния бастион на отбраната в южния пристанищен град.

Стоманодобивният завод "Илич", също собственост на Ахметов, беше сериозно повреден по време на руския обстрел на Мариупол.

"Ние ще съдим Русия и ще поискаме адекватна компенсация за всички загуби и за напълно унищожения бизнес", каза Ахметов пред украинския новинарски портал mrpl.city.. Бизнесменът притежава най-голямата украинска фирма за производство на стомана "Метинвест" (Metinvest).

Запитан колко пари е загубил "Метинвест" заради унищожените заводи в Мариупол, Ахметов коментира: "Разходите за възстановяване поради руската агресия са от 17 до 20 милиарда долара. Окончателната сума ще бъде определена в съдебен процес срещу Русия."

Ринат Ахметов допълни, че от началото на войната с Русия е останал в Украйна, защото "ние вярваме в нашата страна и вярваме в нашата победа", предаде БГНЕС.

mediapool.bg