Кламер БГ - Новини: Започна преместването на украинските бежанци от Елхово

Започна преместването на украинските бежанци от Елхово

Война в Украйна

|
Четв, 02 Юни 2022г. 07:42ч.
Започна преместването на украинските бежанци от Елхово

Снимка: БГНЕС

Част от украинските бежанци, настанени в Елхово, вече са преместени. Те се озоваха в буферния център след като трябваше да напуснат хотелите по морето. Преместването ми се случва на фона на сериозно напрежение, предизвикано от изявленията на вицепремиера Калина Константинова.

Украинците са насочени към няколко държавни бази – ученическия лагер в Ястребино, почивната станция на "Мини Марица Изток" в Старозагорски минерални бази, Боровец, Пампорово и Велинград.

В буферния център с фургони в Елхово в сряда пристигнаха около 200 бежанци. В Ястребино вече са изпратени 50 души. Става дума основно за майки с деца от градовете Одеса, Харков и Киев. Досега те са били в хотели във Варна. 83 души пък са настанени в базата на "Мини Марица Изток". 46 от тях са възрастни, останалите са деца под 14 годишна възраст. Има и две шестмесечни бебета. Заедно с тях има и екип на Българския червен кръст.

Пред БТА от областната управа на Търговище са заявили, че украинците в Ястребино са настанени в подходящи условия. Стаите са със собствен санитарен възел, изхранването е осигурено.

Разпределените към момента украинци са около 1/3 от тези, които трябва да минат през Елхово. Заради напрежението около преместването им на място е шефката на агенцията за бежанци Марияна Тошева.

mediapool.bg