Кламер БГ - Новини: Уволнени са шефове в Пътната агенция заради хаоса с винетките

Уволнени са шефове в Пътната агенция заради хаоса с винетките

България

|
Съб, 05 Ян 2019г. 13:19ч.
Уволнени са шефове в Пътната агенция заради хаоса с винетките

Премиерът Бойко Борисов уволни в събота двама души от ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и един от съветниците на регионалния министър заради проблемите при въвеждането на електронната винетка, съобщиха от правителствената пресслужба.

Освободен е членът на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Веселин Давидов, който отговаря за електронната система за събиране на такси за използване на републиканската пътна мрежа. Вторият отстранен шеф на АПИ е Антон Антонов, който е директор на Националното тол управление в АПИ.

Премиерът е махнал от позиция и Радослав Николов, който е съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Веселин Давидов е строителен инженер, който бе незначен в АПИ преди година. Преди това той беше управител на Научноизследователския строителен институт – НИСИ. Кариерата му е тясно свързана с ГЕРБ. Става депутат в 41-ото Народно събрание от Благоевград по време на първия мандат на Бойко Борисов през 2011 г. След това влиза в директорския борд на закритата вече Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти". Компанията трябваше да подготви проектите за магистралите, но беше закрита по времето на втория мандат на Борисов.

Антон Антонов е служител на Агенция "Пътни инфраструктура" от юни 2012 г. Той бе ръководител на екипа за внедряване на системата за електронно таксуване на пътищата.

Въвеждането електронната винетка бе съпроводено с проблеми още в самото начало. Оказа се, че някои гражданите не са успели да си купят винетка, защото системата ги е изхвърляла. Други са били таксувани двойно. Трети потребители разкриха, че могат да си регистрират старите винетки в електронната система, колкото пъти си искат.

За капак държавата се провали в организирането на пунктове за купуване на електронни винетки по граничните пунктове. За оставки в АПИ призова преди ден коалицията "Демократична България" (ДСБ, "Да, България", "Зелените").

БСП: Това не е достатъчно

"За хаоса с електронните винетки трябва да бъде понесена политическа отговорност, а не чиновническа. Оставката на министри е задължителна", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в събота на извънреден брифинг.

От БСП припомниха още, че тол системата и електронната винетка са предложени от депутати, за които не е ясно каква отговорност ще понесат.

Според БСП преминаването от хартиена винетка към електронна не трябвало да води до сътресение в системата. Партията смята, че става въпрос за некомпетентност на администрацията и правителството.

mediapool.bg