Кламер БГ - Новини: Държавата ще търси неустойки за проблемите с винетките

Държавата ще търси неустойки за проблемите с винетките

България

|
Съб, 05 Ян 2019г. 18:17ч.
Държавата ще търси неустойки за проблемите с винетките

Фирмата изпълнител на тол системата “Капш“ ще бъде санкционирана заради проблемите и неизпълнението на част от договора. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в събота.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов уволни двама от шефовете в Пътната агенция (АПИ) и един от съветниците на министър Аврамова фалстарта на електронните винетки. БСП поиска и министерски оставки.

На този фон Петя Аврамова обясни, че през следващата седмица ще се реши каква санкция да се наложи на “Капш“. Тя каза, че е имало забавяне на монтажа на апаратите за самотаксуване на граничните пунктове по графика, утвърден между АПИ и фирмата. По предварителен план монтажът е трябвало да се извърши до 31 декември, но това не се е случило.

Аврамова каза, че всички граждани, които са били ощетени при покупката на винетки, ще бъдат обезщетени.

"Във връзка с констатираните проблеми искам да успокоя всички граждани, които са заплатили за една винетка два пъти. Дори имаме констатиран случай на 4 пъти заплащане за винетка, средствата ще бъдат възстановени. Затова трябва да подадат заявление в Областно пътно управление или в Централното управление на Агенция "Пътна инфраструктура". Заявлението е свободен текст и към него трябва да има информация за закупената винетка. Средствата ще бъдат възстановени", каза тя.

За исканата от БСП оставка Аврамова обясни, че за нея няма проблем да напусне позицията си, ако премиерът пожелае това.

"В ГЕРБ проблем с оставките нямаме и това сме го доказали, проблем имат други политически партии", каза Аврамов.

Тя допълни, че атаките към тол системата система са хакерски и политически.

“Има опити, има атаки, които се констатират от IT специалистите в ТОЛ (системата). Регистрираме ги, но няма пробив в системата. Системата е сигурна, защитена е, така че гражданите могат да бъдат спокойни. Искам да подчертая, че това е много сериозна система, по която ние ще продължим да работим“, каза министърката.

По думите й, освен атаките към системата, е възникнал и софтуерен проблем при апаратите за самотаксуване, отстранен от фирмата в гаранционен срок. Проблеми са били отчетени още при банковите преводи.

Властите очакват най-много винетки да бъдат купени в края на месец януари. Досега са продадени 73 хил. електронни винетки за малко над 5 млн. лв. Най-масовите винетки са за една година.

Регионалното министерство напомня, че винетка може да се купи от апаратите за самотаксуване, специализирания сайт, мобилното приложение, областните пътни управления и от мобилните оператори. Поетапно започва продаването на е-винетка на касите на EasyPay, големите вериги бензиностанции, "Български пощи" и през 2000 банкомата в цялата страна.

mediapool.bg