Кламер БГ - Новини: Уволнен прокурор псувал Лозан Панов и обявил: Целият народ е за лудницата!

Уволнен прокурор псувал Лозан Панов и обявил: Целият народ е за лудницата!

България

|
Четв, 05 Март 2020г. 16:59ч.
Уволнен прокурор псувал Лозан Панов и обявил: Целият народ е за лудницата!

Бившият прокурор от Софийската районна прокуратура Петър Смолички е псувал председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и обявил: "Целият народ е за лудницата". Това се е случило по време на съдебно заседание, съобщи lex.bg.

Заради поведението си Смолички е уволнен от съдебната система, но казусът се точи две години, след като той обжалва. Съдебното решение на първата инстанция потвърждава освобождаването му от съдебната система.

Заседанието, по време на което прокурорът е избухнал, било насрочено за следобеда на 22 януари 2018 г. Тогава трябвало да се реши дали човек с психично заболяване да бъде настанен за лечение в специализирана болница. В залата чакали съдията, секретарят, човекът, за когото било искането за настаняване, майка му, служебният му защитник и вещо лице. Прокурорът закъснял с половин час. При появата му съдията го попитала каква е причината и дали е в състояние да участва в заседанието. Смолички отговорил:

"Идвам късно поради тежка зимна обстановка. От луната идвам. Ще идвам откъдето си искам… В състояние съм да продължа заседанието, както винаги. Не псувам. Само казвам, че мафията управлява България. Фандъкова да изчисти улиците!"

Заседанието все пак започнало и било прочетено заключението на вещото лице, което препоръчвало настаняване в психиатрична клиника. Прокурорът обаче не бил съгласен.

"Да не се приема заключението, защото считам, че С. е нормален човек. Половината народ страда от психични заболявания, тях ли ще настаните?", казал той.

Заключението все пак било прието от съда, а прокурорът реагирал със следните думи:

"Казах да не се приема експертизата! Целият народ е за лудницата".

Заради това съдията решава, че Смолички не е в състояние да участва и го отстранява от заседанието. Прокурорът се ядосва още повече и заявява:

"Аз ще ви освободя от служба Вас"

След това заявява, че ще се обади на шефа на ВКС Лозан Панов и употребява по негов адрес нецензурни думи.

Срещу Смолички е подаден сигнал до инспектората на Висшия съдебен съвет. След това прокурорската колегия му образува дисциплинарка. На 8 май миналата година прокурорът е уволнен.

Той обжалва решението пред Върховния административен съд. В жалбата си записва, че "функцията му на редови прокурор на най-ниското ниво на йерархията, от когото зависи отчасти единствено решаването на отделни казуси по възложените му преписки, не прави личността му толкова значима". Съдът отказва да го върне на работа. Решението не е окончателно.

mediapool.bg