Кламер БГ - Новини: Обявени са грипна епидемия и ваканция в цялата страна от 6 до 11 март

Обявени са грипна епидемия и ваканция в цялата страна от 6 до 11 март

България

|
Четв, 05 Март 2020г. 17:57ч.
Обявени са грипна епидемия и ваканция в цялата страна от 6 до 11 март

Със заповед на здравния министър от 6 март (петък) до 11 март (сряда) включително е обявена грипна епидемия на територията на цялата страна.

Със заповедта се преустановят учебните занятия в училищата, детските и женските медицински консултации, профилактичните прегледи и имунизации, както и провеждането на планови операции и свижданията във всички лечебни заведения.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни, че циркулиращият в момента грип B засяга преимуществено възрастовата група 5-14 години, т.е. училищната възраст и това е причината да се преустановят учебните занятия.

"Разбира се, че освен грипът, който е основната причина за грипната епидемия, и международната ситуация с коронавируса ни кара да предприемем такава мярка, тъй като наличието на много повече хора с клиника на такова заболяване, замъглява донякъде картината", заяви Кунчев.

Заради грипната епидемия се препоръчва се да бъдат преустановени както учебните занятия в университетите, така и масовите мероприятия, в това число спортни и културни.

Препоръчва се детските градини да останат отворени при задължително изискване за медицински преглед на входа, както и при засилени мерки за почистване и дезинфекция в помещенията. По преценка на родителите и семействата децата може да не посещават детска градина в периода до 11 март.

На регионалните здравни инспекции е възложено да уведомят областните управители, кметовете на общини и лечебните заведения в съответната административна област за въведените противоепидемични мерки. За създаването на необходимата организация по преустановяване на учебните занятия трябва да бъдат уведомени и регионалните управления на образованието.

Заради грипната ваканция учебният материал ще бъде преструктуриран по преценка на преподавателите, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

За срока на епидемията се отменят и областните кръгове на олимпиадите и състезанията за учениците. Нови дати ще бъдат обявени допълнително.

mediapool.bg