Кламер БГ - Новини: Актуализацията на Бюджет 2022 не мина първото сито в парламента

Актуализацията на Бюджет 2022 не мина първото сито в парламента

България

|
Четв, 09 Юни 2022г. 20:55ч.
Актуализацията на Бюджет 2022 не мина първото сито в парламента

Снимка: Архив

Бюджетната комисия в парламента не успя да приеме на първо четене актуализацията на Бюджет 2022 в четвъртък, след като депутатите от "Има такъв народ" не подкрепиха проекта, внесен от правителството. Предния ден министрите на ИТН напуснаха заседанието на Министерски съвет за бюджета заради спор за парите за пътища, а по-късно лидерът на партията Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си и слага край на четворната коалиция. В четвъртък пък стана ясно, че управляващите не събират достатъчно подкрепа от отделни депутати от ИТН, на което се надяваше премиерът Кирил Петков.

Гласовете на "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" не достигнаха за приемането на актуализацията, след като ИТН се въздържа, а ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" бяха против. Гласуването завърши с 11 гласа "за" и още толкова "против" и "въздържал се".

Финансовият министър Асен Василев изрази разочарование от развръзката.

"Оттук нататък трябва да се види дали зала ще го приеме (бюджета, б. р.). А надявам се в зала да се прояви разум, защото неприемането на бюджета означава, че няма да има увеличение на пенсиите, няма да има антикризисни мерки, увеличение за работещи родители. Това да си играят политически игрички на гърба на българския народ - за мен е недопустимо", каза Асен Василев.

Интересното е, че преди това увеличението на пенсиите от 1 юли и 1 октомври бе одобрено, след като бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) бе приет на първо четене от бюджетната комисия. "За" гласуваха 13 депутати, включително от "Има такъв народ", а "въздържали се" бяха 6-ма от ГЕРБ.

Покачването на пенсиите обаче няма как да влезе в сила, без да бъде приет законът за държавния бюджет.

Отрицателното гласуване в бюджетната комисия няма да отмени разглеждането на Бюджет 2022 на първо четене в пленарна зала, но в сегашната ситуация той няма как да бъде подкрепен.

ГЕРБ не одобряват бюджета, защото повишението на пенсиите ще глътне огромен финансов ресурс, както стана ясно по време на заседанието. През настоящата година той ще е близо 1.4 млрд. лв., но догодина ще са необходими допълнителни 3.7 млрд. лв. за пенсии (включително актуализацията от 1 юли 2023 г.), сочат данните на НОИ. Увеличението ще изисква още 4.3 млрд. лв. в бюджета за 2024 г.

В бюджета на НОИ е предвидено всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., да се осъвременяват от 1 юли 2022 г., с 10%. Допълнително в пенсиите трябва да се включи и сумата на Covid добавката от 60 лв. на месец.

Минималната пенсия трябва да се покачи от 370 лв. на 467 лв. (ръст от 26.2%), а максималната - от 1 500 лв. на 2 000 лв. (увеличение от 33.3%), като от 1 октомври тя ще се вдигне на 3 400 лева.

От 1 октомври е заложено и преизчисление, което цели преодоляване на изоставането на по-старите пенсии. То трябва да повиши дохода на над 700 000 пенсионери.

mediapool.bg