Кламер БГ - Новини: Парламентът събра кворум от втория опит

Парламентът събра кворум от втория опит

България

|
Пет, 10 Юни 2022г. 13:31ч.
Парламентът събра кворум от втория опит

Парламентът събра кворум от втория опит

Депутатите не успяха да съберат от първия опит необходимия кворум, за да започнат работата си. Това е втори пореден ден, в който народните представители трудно започват работата си, след като в сряда "Има такъв народ" обяви, че напуска управляващата коалиция.

В петък сутринта при първия опит за събиране на кворум от поне 121 народни представители за започване на заседанието, в залата се регистрираха 119 депутати. От четвъртък ГЕРБ и ДПС отказват да се регистрират.

Това принуди председателя на Народното събрание Никола Минчев да обяви почивка. След това последва нов опит за събиране на кворум, който този път беше успешен. Регистрираха се 131 народни представители.

"Прекратявам регистрацията, този път много лесно стана", каза Минчев. Той не показа по колко народни представители са се регистрирали от отделните групи, но депутатите от ДПС дори не бяха в залата.

Веднага след започване на работата на парламента, шефът на групата на "Има такъв народ" Тошко Йорданов поиска думата, за да попита защо актуализацията на бюджета не е разпределена на медийната комисия, на която е председател.

След това за декларация от името на "Продължаваме промяната" думата взе председателят на правната комисия Милен Матеев, за да говори за внесения преди ден законопроект за комисията за противодействие на корупцията и това, че от ИТН дълго са спъвали тази инициатива.

"Ние от ПП идентифицираме корупцията като враг номер едно за общественото, икономическото развитие на България и заявихме още в предизборната си програма нашата решимост да се борим безкомпромисно с нея. Констатираните дефицити в действията на органа, призван да противодейства на корупцията ни мотивират да създадем нов орган с по-широки и същевременно фокусирани правомощия, който да не е нито чадър за корумпираните, нито бухалка за неудобните за властта, каквато е печално известната КПКОНПИ, назначена и контролирана от ГЕРБ, а да бъде независим орган, който да води ефективно и качествено разследване и разкриване на корупционни прояви и схеми във всички нива на властта, като същевременно заложим достатъчно предпазни механизми, за да не се превърне той в репресивен орган", каза той.

По думите му "този законопроект беше дълго време спиран със задкулисни игри и абсурдни ултимативно поставени условия, които биха направили невъзможна работата на създаваната с него Комисия за противодействие на корупцията от лица, представляващи политическото ръководство на "Има такъв народ".

"Зад техните искания прозира страх от проверка на почтеността, от осветляване на имуществото, интересите и зависимостите им. Те искаха да имат свой човек в комисията с право на вето кой да бъде проверяван и разследван и кой – не. Тези хора продължават да говорят за морал и за борба с корупцията, но направиха всичко възможно да нямаме ефективно работещ и разследващ корупционните престъпления орган", посочи Матеев.

mediapool.bg