Кламер БГ - Новини: Убиецът от Тексас е бивш военен, уволнен за тормоз над семейството си

Убиецът от Тексас е бивш военен, уволнен за тормоз над семейството си

Свят

|
Пон, 06 Ноем 2017г. 13:04ч.
Убиецът от Тексас е бивш военен, уволнен за тормоз над семейството си

Нападателят, застрелял най-малко 26 души в църква в Тексас, е бил уволнен дисциплинарно от Военновъздушните сили на САЩ по обвинения, че малтретира съпругата и детето си, предаде Асошиейтед прес.

Говорителката на американските ВВС Ан Стефанек съобщи, че през 2012 г. нападателят е бил осъден на 12 месеца затвор от военен съд. Той е бил понижен в чин, а през 2014 г. - уволнен за лошото си поведение. Нападателят е служил в логистичния отдел на база в Ню Мексико от 2010 г. до уволнението си.

Официално на пресконференцията не беше съобщено името на нападателя, а само, че това е бял мъж, ненавършил 30 години. По-рано пожелали анонимност източници съобщиха пред АП, че това е Девин Кели, живял в предградие на Сан Антонио. Няма данни за връзки между него и организирани терористични групи. Според данни от издадена му глоба той е бил на 26 години. Пред посоченият в глобата адрес са паркирани две коли на шерифската служба.

Съседи на Кели съобщават, че през последните дни са чували интензивна автоматична стрелба от дома му.

Местен жител е спрял нападателя

При нападението срещу църква в Тексас загинаха 26 души, съобщи губернаторът на щата Грег Абът. Нападението срещу Първата баптистка църква в Съдърланд спрингс беше най-голямата атака срещу множество хора в историята на щата Тексас, заяви Абът. Засега имената на жертвите не се съобщават, докато не бъдат уведомени близките им.

Жител на Съдърланд спрингс е спрял нападателя, открил огън в църквата. Местният жител грабнал пушката си и изтичал до църквата, където започнал престрелка, съобщава Фриймън Мартин от тексаския Отдел за обществена безопасност, цитиран от ДПА. Нападателят изпуснал оръжието си и избягал към колата си.

Местният жител преследвал нападателя, който е бил открит мъртъв на границата между Уилсън каунти и Гуадалупе каунти, съобщава АП. Не е ясно дали нападателят се е самоубил, или е бил застрелян от преследващия го гражданин, подчерта Мартин.

Той уточни, че възрастта на загиналите е от 5 до 72 години. 23 от тях са били открити в църквата, двама извън нея, а един е починал на път за болницата. Ранените са около 20.

Нападателят е бил облечен в черно, носел е тактическа екипировка и е използвал пушка "Рюгер" АР.

Тръмп: Твърде рано е да се обсъжда контролът върху оръжията

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че нападението в Тексас е "акт на зло". Той добави, че е разговарял с губернатора Абът и щатските власти имат пълната подкрепа на правителството. Тръмп, който се намира в Токио, нареди държавните знамена над институциите да бъдат спуснати до средата в знак на траур за жертвите на нападението.

Твърде рано е веднага след стрелбата в Тексас да се обсъждат проблемите на контрола върху продажбите на оръжия в САЩ, заяви Тръмп по време на обща пресконференция с японския премиер Шиндзо Абе.

"Според мен основният проблем при станалото в Тексас е проблемът с психичното състояние на човека. Имаме много проблеми в тази област, както и всяка друга страна. Това обаче не е проблем, свързан с оръжията - естествено може да започнем дискусия по въпроса, но мисля, че е твърде рано за това", подчерта Тръмп.

"Именно благодарение на това, че имаха оръжия, нападнатите успяха да дадат отпор - в противен случай нещата щяха да приключат още по-зле", добави лидерът на САЩ.

mediapool.bg