Кламер БГ - Новини: Водената от Саудитска Арабия коалиция започна блокада на Йемен

Водената от Саудитска Арабия коалиция започна блокада на Йемен

Свят

|
Пон, 06 Ноем 2017г. 13:09ч.
Водената от Саудитска Арабия коалиция започна блокада на Йемен

Водената от Саудитска Арабия коалиция съобщи, че започва блокада на Йемен по суша, въздух и вода, след като бунтовниците хуси изстреляха ракета, насочена към саудитската столица Рияд, предаде Асошиейтед прес.

В изявлението се отправят обвинения към Иран, че е доставил балистичната ракета на йеменските шиитски бунтовници хуси. Самите хуси твърдят, че ракетата, вариант на Воланко-1, е местно производство.

Иран подкрепя хусите, но отрича да ги снабдява с оръжие.

В изявлението на арабската коалиция се подчертава, че блокадата на най-бедната страна в арабския свят ще бъде временна и ще има предвид работата на хуманитарните организации.

Над 10 000 души загинаха при войната в Йемен, която доведе страната до ръба на глада, припомня АП.

Коалицията заплаши Иран с ответен удар, заявявайки, че той има възможност за пряко влияние над хусите, поради което случилото се е акт на военна агресия. "Командването на коалицията заявява, че кралство Саудитска Арабия си запазва правото да отговори на Иран по подходящ начин и в подходящо време".

Засега няма реакция от Иран. По-рано министърът на отбраната бриг. ген. Амир Хатами отрече страната му да е замесена в изстрелването.

Същевременно саудитски принц и осем високопоставени лица загинаха при катастрофа с хеликоптер в южната част на страната, близо до границата с Йемен, предадоха световните агенции.

Принц Мансур бен Мокрен, заместник губернатор на провинция Асир, е загинал при падането, съобщава телевизия Ал Ихбария. Причината за катастрофата не се съобщават.

Осем от пътуващите в хеликоптера са загинали, съобщава Асошиейтед прес.

mediapool.bg