Кламер БГ - Новини: УНСС реши да излъчи филма за доц. Кристиан Таков на 28 март

УНСС реши да излъчи филма за доц. Кристиан Таков на 28 март

Общество

|
Четв, 02 Март 2023г. 15:25ч.
УНСС реши да излъчи филма за доц. Кристиан Таков на 28 март

УНСС реши да излъчи филма за доц. Кристиан Таков на 28 март

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) промени позицията си и прожекцията на филма за доц. Кристиан Таков "Моралът е доброто" ще бъде излълчен на 28 март от 16 часа в аула "Максима", каквато е била пърночалната уговорка. Това съобщи авторът на документалния филм за именития юрист Веселин Диманов на страницата си във "Фейсбук".

Прожекцията е с образователна цел и е със свободен вход за студенти и преподаватели на УНСС.

Благодаря на всички познати, колеги и журналисти, които ни подкрепиха, и се свързаха с мен, написа Веселин Диманов на стената си във "Фейсбук" днес.

Постът му дойде 14 часа след първото съобщение, в което алармира, че "цензурата отново надделя - този път тя се прояви не къде да е, а в университета. И по-точно - УНСС."

Преди ден Диманов разказа как първо е получил обаждане с покана за среща с ръководни кадри, професори и юристи във връзка с прожекцията. Отишъл "окрилен от мисълта", че "плодовете на нашия труд се отплащат". След близо седмица на преговори уточнили дата, час, зала и дори бюджет за наемане на техника за професионално излъчване на филма. Договорката била филмът да бъде прожектиран на 28 март от 16 часа, в аула "Максима", а входът за студенти и преподаватели да е свободен, разказва Веселин Диманов.

Радостта му обаче не трае дълго, защото скоро след това получава ново обаждане, което го "шокира".

"Съобщиха ми най-любезно, че прожекцията трябва да се отложи за след изборите, тъй като, забележете: "има опасност от скандал и грешно тълкуване на инициативата". Или иначе казано - притесняват се, че филмът бил политически", пише Веселин Диманов.

"Горчи. Защото една от главните ни идеи и инициативи в момента е филмът да бъде излъчен във възможно най-много учебни заведения у нас", споделя той.

Диманов допълва, че са му предложили прожекцията да се състои на 28 април, но той е отказал.

"Не съм посветил последните три години от живота си в създаването на биографичен филм, който съвсем осъзнато по никакъв начин не е с политически характер, за да бъдат подиграни усилията ми с подобни етикети, само защото са удобни. Това е третият университет, който не смее да излъчи филма за своите студенти. Толкова за свободата в България", пише той.

Очевидно след като се даде гласност на случая, ректорът на УНСС Димитър Димитров е размислил и се е обадил на Диманов, за да го уведоми, че все пак филмитъ ще бъде излъчен, каквато е била първоначалната уговорка.

През април 2021 г. УНСС допусна изява на Бойко Борисов, тогава премиер, в предизборно време и дори уволни преподавател, който възропта срещу това. В крайна сметка след бурен обществен натиск университетът върна на работа уволнения заради Борисов доцент Мартин Осиковски.

Кристиан Таков беше преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и доцент по гражданско право. Той почина на 51 години на 11 юли 2017 г. след дълго боледуване, като до последно се бореше за свобода и демокрация.

mediapool.bg