Кламер БГ - Новини: Александрина Пендачанска с гала концерт в Скопие навръх 8 март

Александрина Пендачанска с гала концерт в Скопие навръх 8 март

Общество

|
Ср, 08 Март 2023г. 15:16ч.
Александрина Пендачанска с гала концерт в Скопие навръх 8 март

Александрина Пендачанска с гала концерт в Скопие навръх 8 март

Оперната дива Александрина Пендачанска ще изнесе гала концерт на 8-ми март в Националната опера и балет на Северна Македония в Скопие.

Събитието е организирано с подкрепата на Българския културно-информационен център в столицата на югозападната ни съседка.

Световната оперна прима ще зарадва почитателите на класическата музика с арии от Бах, Моцарт, Бизе, Верди, Росини, Леонкавало, Джордано и др.

На диригентския пулт пред Оркестъра на националната опера и балет на Северна Македония ще застане маестра Бисера Чадловска, а концертмайстор е Климент Тодороски.

Специално участие ще вземе ученичката на Александрина Пендачанска и изгряваща оперна звезда Ралица Богданова (сопран), както и изпълнителите от Северна Македония Зоран Сотиров (тенор) и Марян Йованоски (баритон).

Александрина Пендачанска е родена в семейство на бележити музиканти и започва да учи пиано в Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София на 5 години. Дипломирала се е с пиано и пеене, а неин вокален педагог е майка й - оперната звезда Валери Попова (сопран).

Пендачанска дебютира на 17 години с арията на Виолета от "Травиата" на Верди, представена от знаменитата Гена Димитрова на гала концерт в София.

Две години по-късно прави своя дебют на оперна сцена като Лучия ди Ламермур в Билбао. Печели престижни награди на конкурси по целия свят. Нейният репертоар се обуславя от големия й диапазон, има повече от 70 роли.

В последните сезони Александрина Пендачанска се изявява на престижни оперни сцени - в Мюнхен, Берлин, Брюксел, Виена, Копенхаген, Лион, Торонто, Неапол, Екс ан Прованс, Мадрид, Хамбург, Санта Фе, Токио, Варшава, Баден Баден, Тулон, Авиньон, Москва.

Неотдавна при голям успех премина гостуването на Александрина Пендачанска в ролята на Лейди Макбет в новата постановка на операта "Макбет" в Гран Театро ди Лицеу в Барселона.

Българското сопрано участва в премиерната постановка за откриването на Болшой театър на "Руслан и Людмила", изпълнява военен реквием от Бритън с Лондонската филхармония на фестивала "Ростропович" под диригентството на Владимир Юровски. В репертоара й са също реквием от Верди, Стабат матер и малка тържествена меса от Росини, "Цар Давид" от Онегер и др.

Гала концертът в Скопие е дебют на Александрина Пендачанска на оперната сцена в Северна Македония.

mediapool.bg