Кламер БГ - Новини: У нас са задържани заподозрени в съпричастност към атентата в Истанбул

У нас са задържани заподозрени в съпричастност към атентата в Истанбул

България

|
Съб, 19 Ноем 2022г. 16:50ч.
У нас са задържани заподозрени в съпричастност към атентата в Истанбул

У нас са задържани заподозрени в съпричастност към атентата в Истанбул

Петима души са задържани в България като съпричастни за атентата в Истанбул. Един от тях има и българско гражданство.

В събота Софийският градски съд (СГС) остави в ареста четиримата от задържаните. Петия обвинен е жена със здравословни проблеми, разследващите са преценили, че няма да бъде в ареста.

Четиримата, които остават в ареста, са сириецът Амран Абдулрами, Петър Топал, който е с двойно гражданство - българско и молдовско, както и гражданите на Молдова Иван Калак и Леонид Аксакал.

Според съда няма никакви доказателства, че те са съпричастни към атентата, освен данни за чат по телефон. Но остават в ареста заради подозрения за каналджийство.

България е поискала правна помощ и от други държави, каза съобщи прокурор Ангел Кънев, но не усточни кои.

Задържаните са влезли у нас незаконно. Повдигнати са им обвинения за каналджийство през територията на България и за тероризъм и подпомагане, извършен на територията на чужда държава.

Един от арестуваните е приближен на издирвания от Интерпол Билал Хасан. От думите на прокурора стана ясно, че има събрани данни и за участието на задържаните в контрабанда.

Акцията по задържането е под надзора на отдела за антитерористични дейности към Софийската градска прокуратура.

Говорителят на прокуратурата Сийка Милева поясни пред БТА, че задържаните у нас са имали по-скоро логистична дейност след извършването на атентата.

При експлозията на пешеходния булевард "Истиклял" на 13 ноември загинаха шестима души. Общо 81 души бяха ранени при нападението, отнело живота на шестима, сред които две деца на девет и 15 години. Сред пострадалите от взрива е и седеммесечно бебе.

mediapool.bg