Кламер БГ - Новини: Янаки Стоилов: По-перспективно е да се мисли за промяна в избирателната система

Янаки Стоилов: По-перспективно е да се мисли за промяна в избирателната система

България

|
Нед, 20 Ноем 2022г. 18:13ч.
Янаки Стоилов: По-перспективно е да се мисли за промяна в избирателната система

Янаки Стоилов: По-перспективно е да се мисли за промяна в избирателната система

По-перспективно би било да се мисли за промяна в избирателната система, а не в начина на гласуване, заяви в неделя Янаки Стоилов, конституционен съдия и бивш служебен министър на правосъдието. Коментарът му идва броени дни след като т.нар. "хартиена коалиция" - ГЕРБ, ДПС и БСП, върна след 18 часово нощно заседание в правна комисия, гласуването с хартиена бюлетина. След решението хиляди граждани излязоха на протест в столицата срещу готвените промени.

"Ако оценяваме, че партиите не са в състояние да мотивират обществото за участие в изборите, при смесена избирателна система, те ще търсят повече авторитетни хора. А когато се явяват и в лично качество, ангажиментите им към избирателите ще бъдат по-големи. За това обаче не се говори, защото би намалило ролята на тези, които се наричат лидери", каза Стоилов пред БНР.

Изцяло мажоритарна система пък би донесла рискове от друго естество и влияние на фактори като финансовите средства и достъп до медии, отчете конституционния съдия.

Най-големият сблъсък между партиите не е по въпросите на политиките, които ги различават, а по начина на позициониране на следващи избори, обясни още той.

Има решение на Конституционния съд от началото на 90-те години, според което конституцията изисква след избора на ръководството на парламента президентът да започне консултации, обясни Стоилов.

"Той има възможност да прецени темпото на тези консултации. Логиката на конституционния процес е след конституиране на парламента, едно от първите действия да бъде това по сформиране на правителството. В момента нито президентът бърза, нито партиите изискват да засили темпото", посочи Стоилов.

Президентът вероятно иска да се избегне рискът от съвсем бързи избори, ако в рамките на всички мандати не бъде сформирано правителство, предположи той.

"Този процес може да приключи някъде около Ивановден. Това означава, че изборите ще се проведат не по-рано то март. Те няма да са в средата на зимата и кампанията да съвпадне с най-неблагоприятния период", каза още Йорданов.

Вероятно следващата седмица ще приключат консултациите и по-следващата трябва да бъде връчен проучвателен мандат на първата политическа сила, каза още той.

"Ако той не бъде успешен, има възможност за някаква гъвкавост във времето. При положение, че не се реализира и вторият, президентът трябва да връчи в 7-дневен срок мандат на трета политическа сила, определена от него. Тази парламентарна група също има възможност да проведе консултации", припомни той.

Партии, които заявяват сходство във възгледите, са най-ожесточени в отношенията помежду си, а други, които се разминават, заявяват, че са склонни да си партнират в евентуално управление, посочи Стоилов.

Историята показва, че за да съществува парламентарно управление, трябва да действат стабилни партии, напомни той.

"Напоследък парламентите съществуват по няколко месеца. Времето, в което действат служебните правителства, е колкото тяхното. Те съществуват под егидата на президента. Следователно президентът, който трябва да е свързващо звено между властите, в този случай започва да се свързва с изпълнителната власт. За момента не се прескачат нормите на конституцията", посоми Янаки Стоилов.

Защитата на конституцията не може да бъде пълноценна, ако тя не е и политическа, обясни той.

"Ако политическата кризи продължи да се задълбочава и не се решават съществените въпроси, тогава не е изключено да се достигне до конституционна криза", посочи той.

Не трябва да се смята, че парламентарното управление означава всевластие на парламента от гледна точка на възможността той да дублира всички други власти, навлизайки в техни правомощия, убеден е Стоилов.

mediapool.bg