Кламер БГ - Новини: Турция вече е започнала да праща военни в Либия

Турция вече е започнала да праща военни в Либия

Свят

|
Пон, 06 Ян 2020г. 08:29ч.
Турция вече е започнала да праща военни в Либия

Турция е започнала да праща военни в Либия. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за телевизия Си Ен Ен Тюрк, предадоха световните агенции.

Турският парламент разреши в четвъртък разполагането на турски военни в Либия, което последва отделно споразумение за изпращане на военни експерти и на оръжия, прието като закон от парламента още през декември, припомня Асошиейтед прес.

В интервюто за Си Ен Ен Тюрк Ердоган каза, че турските военни вече поетапно отиват в Либия и допълни, че тяхната задача е координация в команден център.

"Целта на турските въоръжени сили не е да се бият, а да осигурят прекратяване на огъня в Либия, докато подкрепят правителството в Триполи", поясни Ердоган, като нарече това правителство законно.

След свалянето и убийството на либийския лидер Муамар Кадафи през 2011 г. Либия практически престана да функционира като единна държава.

В момента в Либия паралелно съществуват два органа на изпълнителната власт: Правителството на националното съгласие (ПНС) на Файез Сарадж в Триполи и временният кабинет на Абдула ат Тани, действащ в източната част на Либия заедно с парламента в Бенгази и подкрепян от Либийска национална армия (ЛНА) на фелдмаршал Халифа Хафтар.

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган и премиерът на международно признатото Правителство на националното съгласие (ПНС) в Триполи Файез Сарадж подписаха спорните споразумения на среща в Истанбул през ноември.

Либийският парламент, който подкрепя алтернативно правителство в Източна Либия, обаче отхвърли двете споразумения.

През април ЛНА започна настъпление за превземане на Триполи.

Силите на Хафтар са подкрепяни от Египет, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Русия.

mediapool.bg