Кламер БГ - Новини: Франция припомни на Ирак важността на борбата срещу Ислямска държава

Франция припомни на Ирак важността на борбата срещу Ислямска държава

Свят

|
Пон, 06 Ян 2020г. 13:13ч.
Франция припомни на Ирак важността на борбата срещу Ислямска държава

Франция припомни на Ирак важността на борбата срещу терористичната група Ислямска държава. Припомнянето дойде в момент, в който Ирак е в шок от убийството на влиятелния ирански генерал Касем Солеймани в американски удар в Багдад, предаде Франс прес.

Дипломат номер едно на Франция Жан-Ив Льо Дриан разговаря по телефона с иракския премиер в оставка Адел Абдел Махди. По време на разговора Льо Дриан е подчертал важността на продължаването на борбата срещу ДАЕШ в Ирак и Сирия в рамките на международната антиджихадистка коалиция и при пълно спазване на иракския суверенитет. Договорено е било с иракския премиер да се продължат дискусиите по въпроса.

Италия обеща да поддържа Ирак в борбата с тероризма и стабилизирането на ситуацията в самата страна. Това е уверил италианският премиер Джузепе Конте в телефонен разговор иракския президент Бархам Салих.

Конте изразил загриженост от сегашната ситуация и е подчертал необходимостта дипломатически усилия за снижаване на напрежението.

Бундесверът пък е преустановил ротацията на силите, участващи в международната мисия за борба с Ислямска държава в Ирак, се посочва в съобщение в Туитър на министерството на отбраната на Германия.

mediapool.bg