Кламер БГ - Новини: Турското вето върху новите членове на НАТО хвърля сянка върху срещата на върха в Мадрид

Турското вето върху новите членове на НАТО хвърля сянка върху срещата на върха в Мадрид

Свят

|
Вт, 28 Юни 2022г. 14:36ч.
Турското вето върху новите членове на НАТО хвърля сянка върху срещата на върха в Мадрид

Турското вето върху новите членове на НАТО хвърля сянка върху срещата на върха в Мадрид

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне днес в Мадрид с шведския министър-председател Магдалена Андершон и финландския президент Саули Нинистьо, за да обсъдят блокираните кандидатури на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО, предаде ДПА.

Ердоган, който в момента блокира двете кандидатури, обвини Швеция и Финландия, че подкрепят терористични групи, които са забранени в Турция. Той не показа готовност да направи компромис с позицията на Турция преди разговорите.

"Утре ще отидем на срещата на върха на НАТО в Испания и ще направим всичко необходимо в съответствие с правата и интересите на нашата страна", заяви Ердоган вчера, според правителствени източници.

Той добави, че "лицемерието" по отношение на "терористичните организации" ще бъде обяснено на останалите лидери от НАТО с "документи, информация и снимки".

Днес преди да замине за Мадрид турският президент заяви, че е разговарял по телефона тази сутрин с американския президент Джо Байдън и че възнамерява да се срещне с него в кулоарите на срещата, предаде Ройтерс.

Той каза, че иска да обсъди с него "блокирането" от страна на Вашингтон на искането на Анкара да купи нови самолети Ф-16. Ердоган добави, че е поискал от Байдън да се срещнат днес или утре.

По отношение на Швеция и Финландия Ердоган заяви, че ако двете страни искат да се присъединят към алианса, те трябва да вземат предвид безпокойствата на Турция.

Ердоган изтъкна, че "не иска думи, а по-скоро резултати" от Швеция и Финландия.

Ердоган обвинява двете страни, че подкрепят Кюрдската работническа партия (ПКК) и базираната в Сирия кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН), които Анкара класифицира като терористични групи. Швеция и Финландия отхвърлят тези обвинения.

Финландският президент Саули Нинистьо каза, че сега има известно взаимно разбиране между Финландия и Турция преди срещата на върха на НАТО в Мадрид, предаде Ройтерс.

Той допълни, че не е нито оптимистично, нито песимистично настроен що се отнася до текущите преговори за членството на Финландия в алианса, срещу което турският президент Реджеп Тайип Ердоган има възражения.

"Общото виждане е, че дискусиите протекоха в известна степен по-добре, което би трябвало да означава, че двете страни донякъде проявяват по-голямо разбиране", каза Нинистьо пред журналисти, визирайки дипломатическите консултации преди срещата му с Ердоган, която ще се проведе по-късно днес.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също ще присъства на разговорите с надеждата да се избегне засенчването на първия ден от срещата на върха на НАТО от турското противопоставяне на кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в алианса.

Лидерите на 30-членния отбранителен алианс се събират в испанската столица, за да приемат нова стратегическа концепция и да съгласуват планове за укрепване на източния фланг на НАТО в светлината на руската инвазия в Украйна.

Срещата на върха на НАТО тази седмица трябва да покаже единството на западните съюзници в защитата на демократичните ценности при увеличаване на отбранителния потенциал на блока. Това заяви испанският премиер Педро Санчес в разпространено днес интервю за Асошиейтед прес.

Ден преди началото на форума в Мадрид той потвърди, че съюзът няма да търпи териториална агресия срещу свои членове и е готов "да брани всеки сантиметър съюзническа територия". По думите му руският президент Владимир Путин не само е нападнал Украйна, а "иска да дестабилизира, да отслаби сигурността и благоденствието в Европа".

Санчес обобщи, че главната цел на срещата на върха на НАТО е да отправи послание за единство в отстояването на "демокрацията, сигурността и международния ред, основан на правила, които за съжаление Путин и Руската федерация взривиха на парчета с нашествието в Украйна". Пред АП той изрази увереност, че приемането на Финландия и Швеция в алианса ще стане възможно, рано или късно.

Американският президент Джо Байдън възнамерява да обяви увеличаване на военното присъствие на САЩ в Полша, както и промени в дислокациите на американските военни контингенти в балтийските страни, одобрени от него преди руската инвазия в Украйна, съобщи телевизионният канал "Ен Би Си нюз", като се позова на неназовани официални лица, предаде Ройтерс.

Промените в регионалното военно присъствие може да се изразят в частност в увеличаване броя на базираните за по-постоянно военни части в балтийските страни Литва, Латвия и Естония, но то ще бъде минимално, посочват източниците. С неколкостотин за по-постоянно може да се увеличи и броят на военнослужещите на САЩ в Полша, допълва Ен Би Си.

mediapool.bg