Кламер БГ - Новини: НАТО: Имаме споразумение с Турция за приемане на Швеция и Финландия

НАТО: Имаме споразумение с Турция за приемане на Швеция и Финландия

Свят

|
Вт, 28 Юни 2022г. 22:39ч.
НАТО: Имаме споразумение с Турция за приемане на Швеция и Финландия

НАТО: Имаме споразумение с Турция за приемане на Швеция и Финландия

Турция се е съгласила да подкрепи кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО. Новината потвърди късно вечерта във вторник генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

"Радвам се да обявя, че вече имаме споразумение, което проправя пътя на Швеция и Финландия към НАТО. Те подписаха меморандум, в който се отчитат опасенията на Турция, включително контролът върху търговията с оръжие и борбата с тероризма", заяви Столтенберг.

"С оглед на постигнатия напредък Турция е готова да подкрепи присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО", каза той.

Столтенберг също така заяви, че Финландия и Швеция биха желали да работят с Турция за екстрадирането на обвинени в тероризъм, но решенията ще се вземат съгласно законите в тези държави.

"Включването на Финландия и Швеция в НАТО ще промени из основи ситуацията в Балтийския регион. С приемането на Финландия и Швеция НАТО ще покаже на руския президент, че вратата към НАТО е отворена”, каза още той.

Двете северни държави ще получат официална покана за членство в сряда по време на течащата срещата на върха на НАТО в Мадрид.

Анкара тълкува това като обещание за конкретни стъпки за екстрадицията на обвинени за тероризъм, но получили убежище в скандинавските страни. Става въпрос предимно за кюрдски бойци.

Това, както и наложеното оръжейно ембарго заради турската военна офанзива в Сирия през 2019 година, което тази вечер стана ясно, че ще бъде вдигнато, бяха основните причини, поради които Турция отказваше да одобри кандидатурите на Швеция и Финландия.

След разговорите във вторник от президентството в югоизточната ни съседка съобщиха, че Турция "е получила каквото е поискала" от преговорите, предаде БНР.

Трите страни също така ще създадат механизъм за споделяне на разузнавателна информация за борба с тероризма.

Новината идва по време на първия ден от провеждането на срещата на върха на НАТО в Мадрид. Там по-рано днес разговаряха лидерите на Турция, Швеция и Финландия и генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг в опит на намиране на решение на наложеното от Анкара вето за присъединяване към Алианса на Швеция и Финландия.

mediapool.bg