Кламер БГ - Новини: Турските власти разследват хора и социални медии заради финансовата криза

Турските власти разследват хора и социални медии заради финансовата криза

Свят

|
Пон, 13 Авг 2018г. 16:50ч.
Турските власти разследват хора и социални медии заради финансовата криза

Прокуратурата в Анкара започна официално разследване във връзка с финансовата криза, която обхвана страната. В кратко съобщение от обвинението обясниха, че ще бъдат разследвани "хора и социални медии, които биха могли да застрашат икономическата сигурност на страната".

В същото време Министерството на вътрешните работи съобщи, че е започнало разследване срещу 346 акаунта в социалните мрежи "предизвикали повишение на курса на долара". Те са засечени от 7 август насам.

Според властите в тези акаунти се публикуват "провокативни постинги за формиране на възприятия".

Службата за разследване на финансовата престъпност пък започна разследване на физически и юридически лица, които разпространяват неверни новини.

Според прокуратурата страната е на прицел на "икономическа атака" и ще бъдат предприети действия както срещу всички новини, така и срещу профили в социалните мрежи, които служат за целите на атаката.

В понеделник цената на турската лира се повиши от рекордно ниското си ниво от 7.24 лири за долар, след като Централната банка на Турция обяви сутринта, че ще осигури ликвидност и ще намали изискванията на турските банки за резервите в чуждестранна валута.

В предиобедните часове лирата се търгуваше за 6.90 долара на международните пазари.

Според експерти Партията на справедливостта и развитието (ПСР) и самият Ердоган за първи път са изправени пред такава сериозна криза откакто дойдоха на власт през 2002 година.

mediapool.bg