Кламер БГ - Новини: Сирийските бунтовници изграждат армия с помощта на Турция

Сирийските бунтовници изграждат армия с помощта на Турция

Свят

|
Пон, 13 Авг 2018г. 16:58ч.
Сирийските бунтовници изграждат армия с помощта на Турция

"Национална армия", която сирийски бунтовници изграждат с помощта на Турция, може да стане дългосрочно препятствие пред връщането на контрола на Северозападна Сирия в ръцете на президента Башар Асад - ако успеят да сложат край на съперничеството между фракциите, което отдавна разстройва плановете на опозицията, съобщава агенция Ройтерс.

Това усилие е в основата на плановете на подкрепяната от Турция опозиция да наложи контрол и да управлява ивица от територия, която е част от последния голям бунтовнически бастион в Сирия.

Присъствието на турски сили на терен помогна за предотвратяването на атаки на сирийското правителство.

Асад, с подкрепата на Русия и Иран, се зарече да си върне "всяка педя земя" от Сирия и въпреки, че вече спечели по-голямата част от страната, турското присъствие ще затрудни всякаква правителствена офанзива в Северозапада.

Ролята на Турция вече не се ограничава до подкрепата за съюзнически сирийски сили и включва възстановяване на болници и училища. В района са открити най-малко пет клона на турските пощи.

Полковник Хайтам Афиси, ръководител на Националната армия, заяви, че организирането на военната сила през последната година не е било лесна задача. "Ние сме в началото. Изправени сме пред много затруднения, но работим по преодоляването им", заяви Афиси пред Ройтерс в интервю в град Азаз, близо до турската граница. Неотдавна той е трябвало да издаде заповед бойците да спрат "да откриват безразборна стрелба", да носят униформи и да сътрудничат на новосъздадената военна полиция, която представлява "силите на закона и справедливостта и не е съперник на никоя друга фракция".

На фракциите беше забранено да поддържат собствени затвори и съдилища, както и да извършват извънсъдебни арести.

Проектът беше атакуван: мнозина новобранци бяха ранени на 5 август, когато церемонията по завършването им в град Ал Баб беше подложена на обстрел. Афиси заяви, че това е дело на "враг на революцията, независимо дали вътрешен или външен". Извършителят е бил идентифициран, но той отказа да каже кой е.

Разширяване на Идлиб?

Националната армия включва около 35 000 бойци от някои от най-големите фракции, участващи във войната, при която през последните седем години загинаха стотици хиляди и около 11 милиона бяха принудени да напуснат домовете си.

Много предишни опити за обединяване на бунтовниците се провалиха, възпрепятствани от местни съперничества, а понякога от различните цели на чужди държави, които подкрепяха много от бунтовниците в Сирийската война.

Националната армия може да се окаже различна поради присъствието на Турция на терена.

Турската армия навлезе в Североизточна Сирия при две офанзиви. Първата, "Щитът на Ефрат", започнала през 2016 г., доведе до прогонването на Ислямска държава от територията между Азаз и Яраблус. По-рано тази година, при втората, наречена "Маслинова клонка", от кюрдските "Сили за защита на народа" бе отнет съседният регион Африн. Той е важен за Турция, защото тя смята "Силите за защита на народа" за заплаха за своята национална сигурност и за клон на Кюрдската работническа партия (ПКК), която от три десетилетия води бунт в Турция.

Асад твърди, че Турция окупира незаконно сирийска територия.

"Цялата подкрепа за Националната армия идва от Турция, няма други държави, които да й оказват помощ", каза Афиси.

Турското външно министерство не е отговорило на зададените от Ройтерс въпроси.

Турската подкрепа включва заплати за бойците, логистична подкрепа "и оръжия, ако се налага". Той посочи трима врагове: Асад, ПКК и Ислямска държава.

Турция е създала и 12 военни поста в провинция Идлиб и съседните райони. Постовете са разположени на югозапад от Африн по силата на споразумение с Русия и Иран. Обявената им цел е да наблюдават деескалацията в района на Идлиб.

Асад е намеквал, че Идлиб може да е следващата му цел.

Афиси заяви, че ако се наложи, Националната армия може бързо да се слее с подкрепяните от Турция бунтовници в Идлиб.

Ситуацията в Идлиб се усложнява от присъствието на добре въоръжени джихадисти, които са се сражавали с други групи. "Готови сме и протягаме ръка на всички групи, които следват целите на революцията", заяви той.

По БТА

mediapool.bg