Кламер БГ - Новини: ПКК отрече да е замесена в атаката в Истанбул

ПКК отрече да е замесена в атаката в Истанбул

Свят

|
Пон, 14 Ноем 2022г. 17:20ч.
ПКК отрече да е замесена в атаката в Истанбул

ПКК отрече да е замесена в атаката в Истанбул

Кюрдската въоръжена групировка ПКК отрече участие в бомбеното нападение в неделя в Истанбул, като заяви, че не извършва нападения срещу цивилни, се посочва в съобщение, публикувано в сайта й днес, предаде Ройтерс.

"За нас е изключено да насочим атака към цивилни по какъвто и да е начин", заяви Кюрдската работническа партия (ПКК), отхвърляйки твърденията на Турция, че тя и сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН) са отговорни за експлозията, която отне живота на шестима души. 81 други бяха ранени вчера след експлозия на централния булевард "Истиклял" в Истанбул.

Човекът, оставил бомбата, предизвикала експлозията в Истанбул, e бил арестуван от полицията, съобщи по-рано турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Турският президент Тайип Ердоган заяви, че бомбеното нападение прилича на терористичен акт.

"Лицето, което е поставило бомбата, е арестувано. Според нашите данни терористичната организация ПКК е отговорна за нападението", заяви Сойлу в изявление, разпространено от официалната агенция Анадолу и местни телевизии.

Кюрдската работническа партия (ПКК) е смятана за терористична организация както от Анкара, така и от западните ѝ съюзници, включително САЩ и ЕС. Организацията е в основата на конфликта между Швеция и Турция, която от май блокира влизането на Стокхолм в НАТО, обвинявайки го в снизходителност към ПКК.

Анкара поиска екстрадирането на няколко членове на ПКК в меморандум за разбирателство, подписан през юни с Швеция и Финландия, друга скандинавска държава, която желае да се присъедини към Атлантическия съюз.

ПКК води въоръжена борба срещу турското правителство от средата на 80-те години на миналия век и многократно е била обвинявана за кървави нападения на турска територия. Срещу нейни бази в Северен Ирак и Сирия редовно се извършват турски военни операции.

В излъченото от Дирекцията по сигурността в Истанбул съобщение се казва, че "извършителят е сирийската гражданка Ахлам Албашир". "При разпита тя призна връзката си с терористичните организация ПКК/СЗН", се твърди в съобщението.

Същата е била специално подготвена за разузнавателни и терористични операции и е била прехвърлена нелегално в Турция от района на Африн-Идлиб.

Сюлейман Сойлу заяви, че първоначално след експлозията терористката трябвало да бъде прехвърлена в Гърция, като подчерта, че външни сили стоят зад терористичния атентат.

Операциите (по случая) продължават, добави Сойлу.

Министърът посочи, че при техническото подслушване след нападението терористичната организация е издала инструкции терористката да бъде убита.

"Те имаха план да убият терористката и да ни попречат да разкрием цялата мрежа. Но нашите сили за сигурност не позволиха въпросът да бъде прикрит", каза той, добавяйки, че е задържано и лицето, натоварено със задачата да я ликвидира.

Гръцка гражданка е пострадала леко при вчерашния взрив в центъра на Истанбул, съобщи днес телевизия ЕРТ, като се позовава на гръцкото министерство на външните работи.

В информацията се казва, че жената е пострадала леко от парчета стъкло и се лекува в градска болница извън опасност за живота.

В същото време турското разузнаване не изключва версията нападението да е свързано с Ислямска държава, на която принадлежи отговорността за няколко атентата в Турция, включително в Истанбул.

Днес булевард Истиклял се върна към нормалния живот - премахнаха се загражденията, улицата бе разчистена и отворена за движение, отвориха магазините, заведенията, движи се носталгичният трамвай от площада Таксим до края на булеварда (Тунела), а на мястото на експлозията е поставен постамент, където минаващите оставят червени карамфили, предава БТА от Истанбул.

Вчерашното нападение породи в турското общество тревога "от възкръсване на терора" от организации като Ал Каида, ПКК, Ислямска държава (ИД), които сееха терор до преди няколко години.

В нападението през март 2016 година, извършено на същия булевард Истиклял, за което отговорността бе поета от ИД, бяха убити петима чуждестранни туристи, а 36 души бяха ранени.

Във вчерашното нападение обаче всичките загинали шестима души са турски граждани, сред тях е баща с тригодишен син и майка и дъщеря.

Нападението дойде в момент, когато в големите градове гражданите се чувстваха в безопасност, турските курорти се напълниха с туристи от всички краища на света, израелските туристи постигнаха рекорд по посещаемост през тази година, десетки европейски пенсионери планират да прекарат зимата в турските курорти, улиците, стадионите гъмжат от хора, магазините, заведенията са пълни с чуждестранни купувачи. Когато въпреки острите полемики и противоборството между управляващи и опозицията се подготвя политическата атмосфера за изборите за парламент и президент, които предстоят догодина, когато ще се навършат 100 години от обявяването на Турция за република от Мустафа Кемал Ататюрк.

"Сега турското правителство, силите по сигурността и институциите са изправени пред жизненоважната задача да не позволят на терора да се превърне отново в заплаха за живота на хората, да ги свие и изолира от обществения живот, от исканията за демокрация, плурализъм, спазване на човешките права в атмосфера като сегашната, в която доминират икономическите несгоди", коментира колумнистът Шюкрю Селман.

mediapool.bg