Кламер БГ - Новини: Путин присъжда званието "майка-героиня“, една от първите е съпругата на Кадиров

Путин присъжда званието "майка-героиня“, една от първите е съпругата на Кадиров

Свят

|
Пон, 14 Ноем 2022г. 17:57ч.
Путин присъжда званието "майка-героиня“, една от първите е съпругата на Кадиров

Рамзан Кадиров и съпругата му Медни Кадирова (дясно)

Руският президент Владимир Путин подписа указ за присъждане на званието "майка героиня" за първи път след възстановяването на това отличие от съветската епоха, предава изданието Медуза.

Първите две жени носителки на званието са съпругата на ръководителя на Чечения Медни Кадирова и Олга Дехтяренко, жителка на Ямало-Ненецкия автономен окръг.

То им се присъжда за "големи заслуги в укрепването на институцията на семейството и отглеждането на деца". Покрай званието те получават и награда от един милион рубли.

Путин подписа указа за въвеждане на званието "майка-героиня" в средата на август. Според документа то ще се присъжда на руски граждани, които са родили и отгледали 10 или повече деца, които са руски граждани.

Подобно звание се присъждаше в СССР от 1944 г. Носителите му получаваха орден и облаги. Преди разпадането на Съветския съюз "майки-героини" са били над 400 000 жени.

Според официалните данни Рамзан Кадиров има 14 деца. Съпругата му Медни Кадирова е вицепрезидент на Регионалния обществен фонд (РОФ) на името на Ахмат Кадиров и заместник-началник на секретариата на съпруга си.

mediapool.bg