Кламер БГ - Новини: Тръмп се присъедини към Байдън: Руската война в Украйна е "геноцид"

Тръмп се присъедини към Байдън: Руската война в Украйна е "геноцид"

Война в Украйна

|
Четв, 14 Апр 2022г. 14:51ч.
Тръмп се присъедини към Байдън: Руската война в Украйна е "геноцид"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият американски президент Доналд Тръмп се присъедини към оценката на настоящия президент Джо Байдън, че руската война в Украйна е "геноцид" .

В интервю пред Фокс нюз в сряда вечерта Тръмп разкритикува Байдън политиките му, които според него ще доведат до рекордна инфлация, след което коментира: "А сега добавете към това и случващото се в Украйна. Това е геноцид".

Във вторник Байдън заяви: "Става все по-ясно и поясно, че Путин просто се опитва да заличи идеята да бъдеш украинец. Доказателствата се натрупват".

Тръмп, който по време на своя мандат демонстрираше близки лични отношения с Путин, по-рано окачестви руската инвазия в Украйна като "холокост".

Пред Фокс нюз той подчерта: "Това е геноцид, това се случва".

"Благодарение на това, което аз направих, ние имаме най-мощните, най-боеспособните ядрени оръжия в света", каза Тръмп и повтори твърдението си, че ако все още е бил на власт, Путин нямало да посмее да нападне Украйна.

По думите му САЩ имат по-мощен ядрен арсенал от Русия.

Макар че отказаха да изпратят свои войски в Украйна и да наложат зона забранена за полети над страната, САЩ увеличиха военната помощ за Киев.

Правителството на Байдън обяви в сряда допълнителна военна помощ за Украйна на стойност 800 млн. долара, с което общият размер на отпусната от САЩ досега помощ на страната от началото на руската инвазия, възлезе на над 2.4 млрд. долара.

mediapool.bg