Кламер БГ - Новини: Тръмп признал, че съзнателно е омаловажил коронавируса

Тръмп признал, че съзнателно е омаловажил коронавируса

Свят

|
Четв, 10 Септ 2020г. 13:31ч.
Тръмп признал, че съзнателно е омаловажил коронавируса

Тръмп призна, че е омаловажил коронавируса, като е знаел, че това е "смъртоносно нещо", пише в заглавие в. "Ню Йорк таймс.

В интервюта с журналиста Боб Удуърд президентът още през февруари казва, че вирусът е далеч по-опасен от сезонния грип, макар и в публичните си изявления след това да твърдеше обратното, пише вестникът.

Аудиозаписите показват, че докато Тръмп е получавал в реално време информация от експерти от здравеопазването и националната сигурност, той е направил съзнателния избор не само да заблуди обществеността, но и активно да окаже натиск на губернаторите да отворят икономиката на щатите си преди да готови според критериите на собственото му правителство.

Самият Тръмп вчера заяви, че нарочно е правил тези омаловажаващи изявления, защото не е искал да всява паника сред хората.

Витаещият вчера във Вашингтон въпрос беше защо Тръмп е дал на Удуърд толкова широк достъп. Удуърд е дългогодишен редактор и репортер от в. "Вашингтон пост", който заедно с Карл Бърнстийн предостави информацията за скандала "Уотъргейт", който доведе до оставката на президента Ричард Никсън и е писал книги за повечето президенти след Никсън, много от които са критични.

Бившият водещ политически съветник на президента Джордж Буш Карл Роув вчера отбеляза по Фокс нюз, че почти всеки президент, който е съдействал на Удуърд, после е съжалявал за това, пише "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Служители на Белия дом казват, че Тръмп е допуснал Удуърд с надеждата следващата му книга, "Гняв", да е с положителен тон. Тръмп не даде интервюта на Удуърд за първата му книга, "Страх", и президентът смята, че тя е щяла да бъде по-добра за него, ако е бил разговарял с Удуърд.

Източниците казаха също, че Тръмп има голямо доверие в умението си да убеди хората в своята версия на събитията и е искал да получи одобрението на Удуърд за президентското си управление, отбелязва "Ню Йорк таймс".

"Тръмп е знаел, че Ковид е смъртоносен, но искал да го омаловажи", се казва в книгата на Удуърд", гласи заглавието на в. "Гардиън".

Президентът на САЩ е дал на Боб Удуърд 18 интервюта между декември 2019 и юли 2020 г. Те образуват основата на новата му книга "Гняв".

Само два месеца преди да се яви за преизбиране, Тръмп е цитиран да описва бившия президент Джордж Буш като "тъп малоумник" и да се подиграва на движението "Животът на чернокожите има значение", което се бори за расово равенство и край на полицейската бруталност, пише британският вестник.

В книгата също се споменава, че САЩ може да са били близо до ядрена война със Северна Корея през 2017 г.

"Гняв" разкрива разминаването между публичните и частните изказвания на Тръмп за пандемията от Covid-19, в която са загинали над 190 000 американци и която е причинила най-тежката икономическа криза от Голямата депресия насам, отбелязва "Гардиън".

mediapool.bg