Кламер БГ - Новини: Тролей галерия тръгва по софийските улици

Тролей галерия тръгва по софийските улици

България

|
Вт, 20 Апр 2021г. 19:47ч.
Тролей галерия тръгва по софийските улици

Тролей галерия започва да се движи във вторник по линия номер 1 в София и това ще продължи цяла година. Той ще е "облечен" с колажи от културното наследство на България и 21 различни страни от 5 континента. Така София символично отбелязва 80-годишнината от първия тролейбус в София.

Тролеят бе представен във вторник пред храм паметника “Александър Невски” .

Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа се включи в честването на 80-годишнината на тролейбусите в София, като присъства на откриването на проекта Art4Diplomacy, чрез който беше украсен тролей с международни дизайни на платове.

"Скоро ще можете да видите мотива от индиански текстил и останалите мотиви върху тролей №1, докато той минава през София!", посочиха във фейсбук от Американското посолство в България.

Освен САЩ, в Art4Diplomacy (Изкуство за Дипломация) участват Португалия, Унгария, Италия, Саудитска Арабия, Индонезия, Испания, Черна гора, Азербайджан, Аржентина, Ирландия, Словения, Словакия, Алжир, Финландия, Полша, Албания, Грузия, Египет, Косово, Мароко.

"Изкуство за дипломация" е проект на художничката Петя Илиева и за трети път под този надслов се провежда фестивал на културите на народите от цял свят, събрани заедно в България.

Петя Илиева има докторска степен по изкуство и културна дипломация. Рисува картини с елементи от фолклора, мотиви от битовия текстил, от националния костюм, от килимите, с които българите са известни.

През 2012 г. представя страната ни в Андора на срещата на ЮНЕСКО "Устойчива енергия”.

До момента е реализирала 14 самостоятелни изложби в България и 29 самостоятелни изложби в 19 различни страни (включително Антарктида). Има групови участия в повече от 60 национални и международни изложби на пет континента, 22 международни пленери в Европа, Азия и Африка.

mediapool.bg