Кламер БГ - Новини: Борисов си смени мнението: Няма да се кандидатира за президент (видео)

Борисов си смени мнението: Няма да се кандидатира за президент (видео)

България

|
Ср, 21 Апр 2021г. 13:28ч.
Борисов си смени мнението: Няма да се кандидатира за президент (видео)

Премиерът в оставка Бойко Борисов първо обяви, че ще влезе в битката за президент, а малко по-късно се отрече от думите си. Това е поредната му неизпълнена закана да се кандидатира за държавен глава.

Президентските избори са в края на годината, а действащият държавен глава Румен Радев вече обяви, че ще се кандидатира за втори мандат.

В сряда Борисов бе изписан от болницата след операция на коляното. На входа на лечебното заведение той даде брифинг. На въпрос дали ще влезе в битката за президент той отговори:

"Естествено, като отиде служебното правителство, да".

Малко по-късно той написа във фейсбук, че няма да се кандидатира за държавен глава.

"Не, няма да се кандидатирам за президент! Ако оставят Радев да се бие на политическата сцена вместо тях, сме готови да сме категорични опоненти и на този кабинет на задкулисието и да се срещнем на нови избори, когато и да са те!", написа той.

Три пъти за щастие

Това е поне третият път, в който Борисов заявява, че ще се кандидатира за президент. Още през 2011 г., по време на първия си мандат, той каза, че ще го изкара до край, след това част от втория и ще се опита да стане държавен глава. През 2016 г. обяви, че ще се кандидатира "заради играта". А през миналата година отрече някога да е казвал, че ще се кандидатира.

Ако бях аз, щях да се плаша

Иначе Борисов дълго критикува новите партии в парламента и заяви, че се готви правителство на "задкулисието" с участието на Слави Трифонов. Той обясни, че вече имало договорки и политическите формации били обединени само от омразата си към ГЕРБ. Това щяло да им свърши работа за известно време, но след това трябвало да покажат капацитет за управление.

"Ние, за разлика от хората на задкулисието, ще проведем официални разговори за подкрепа на предложеното от нас правителство", написа той.

"Не му завиждам на Слави, ако вземе мандата", заяви Борисов по-рано.

Той каза още, че ГЕРБ ще върне мандата за съставяне на правителство в четвъртък или в петък. Въпреки това ще се преговаря и с "Демократична България", и с "Има такъв народ". За разговори с първите ще бъдат изпратени кандидатът за премиер Даниел Митов, лидерът на СДС Румен Христов и Томислав Дончев. Символично - на преговорите със Слави Трифонов ще бъдат изпратени Любен Дилов-син и барабанистът Калин Вельов. Преговорният екип ще бъде допълнен от Митов.

Борисов обясни, че "Демократична България" досега не е поставила условия, за да даде подкрепа на Трифонов.

"Аз на Слави Трифонов на мястото, щях да се плаша, защото, ако не ти поставят условия, значи ти готвят капан", каза лидерът на ГЕРБ.

В едно кино влезли Борисов, Слави и Иван Костов

Борисов разказа случка от миналото, когато двамата с Трифонов бяха в добри отношения.

"Бяхме веднъж със Слави Трифонов на кино и срещнахме Иван Костов. Костов ми подаде ръка, на Трифонов – не", спомни си той.

После се учуди как дясна партия като "Демократична България" толкова бързо е припознала Трифонов и е декларирала, че е готова да го подкрепи.

"До вчера Трифонов и партията му бяха чалгари за тях и изведнъж отиват и ги подкрепят безусловно", заяви той.

Ще тичат при татко Румен

След като ГЕРБ върне мандата, по закон президентът трябва да го връчи на втората политическа сила – "Има такъв народ".

Борисов намекна, че има вариант новите партии в парламента да се уплашат и да не съставят правителство. След това щели да търсят помощ от президента.

"Ако не направят с 165 депутата, значи са бъзливци, значи не са отговорни хора и всички вкупом ще тичат при татко Румен да се бие вместо тях, само че – да видим...", заяви той.

mediapool.bg