Кламер БГ - Новини: ДБ отказва среща с ГЕРБ: Искаме дълбока промяна, а не просто смяна на Борисов

ДБ отказва среща с ГЕРБ: Искаме дълбока промяна, а не просто смяна на Борисов

България

|
Ср, 21 Апр 2021г. 14:22ч.
ДБ отказва среща с ГЕРБ: Искаме дълбока промяна, а не просто смяна на Борисов

"Демократична България" (ДБ) се обяви за дълбока промяна на държавата, отказа да се срещне с кандидата на ГЕРБ за премиер Даниел Митов и отново обяви, че няма да подкрепи кабинет на партията на Бойко Борисов.

"Нашата цел е да се фокусираме върху необходимостта от дълбока промяна, не просто да сменяме Борисов с някой друг. Необходима е системна промяна на факторите, които водят до системна корупция в България", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов в началото на пленарното заседание в сряда.

Той припомни, че от обединението са направили предложение за промяна в Конституцията. "Доц. Атанас Славов е на разположение на всяка парламентарна група, която иска да се запознае с предложението. Този процес не е някаква процедура - това е тест за това кой иска да говори за реформа на правосъдието", добави Иванов.

До момента е повече от ясно, че партията на Борисов е в пълна изолация и подкрепа за кабинета "Митов" няма да има. Въпреки това от партията на Борисов обявиха, че канят ДБ на среща днес, а ИТН - в четвъртък.

"Отказахме среща с кандидата за министър-председател, излъчен от ГЕРБ. Идеологията на ГЕРБ е корупция, нагласени обществени поръчки, обръчи от фирми. Така че нямаме никаква допирна точка с тях. Българският народ не иска повече управление на ГЕРБ. Няма за какво да си говорим", каза пред журналисти съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.

Когато говорим за идеологически допирни точки, какви такива точки бихме могли да имаме ние с един лъжец, добави Иванов.

Митов определи отказа на ДБ като проява на политическа незрялост. "Не зная как изведнъж "Демократична България" стигнаха до извода ,че могат да дадат абсолютно безусловна подкрепа на групата на "Има такъв народ" след като до вчера се отнасяха към тях по съвсем различен начин. Така или иначе това са фактите. Сега в момента могат да отидат да преговарят с БСП, с ДПС. Сами влизат в ситуация, която не е в тяхна полза", каза той.

От "Има такъв народ" (ИТН) също повтарят, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ, а вероятно няма да участват и в разговор. Самият Митов каза, че ако не се проведат срещи с ДБ и ИТН, ще върне мандата и топката за съставяне на правителство ще е в ръцете на партията на Слави Трифонов.

"Демократична България" има готовност да подкрепи избирането на правителство на промяната, дори ако няма министри в него, съобщи в сряда председателят на парламентарната група на коалицията Христо Иванов пред бТВ.

Според него отговорността за съставяне на такова правителство е на "Има такъв народ" (ИТН). Иванов отбеляза, че групата на "Демократична България" (ДБ) е в постоянен контакт с партията на Слави Трифонов, но все още разговори за правителство не са водени.

Кой е "сламен човек"?

"Борисов опитва да стане Доган. Даниел Митов е един сламен човек, поставен за фасада. Търсим програма за промяна, в управление на ГЕРБ, а дори и с него като министър-председател, такава няма как да има", каза Иванов пред бТВ.

Той съобщи, че "Демократична България" няма да подкрепи правителство на ГЕРБ без Бойко Борисов още преди изборите в интервю за Mediapool.

Пред журналисти в парламента Даниел Митов реши да даде своята дефиниция за това какво е "сламен човек", за да разкритикува новите партии в парламента.

"Сламен човек" е този, зад когото не стои ясна политическа отговорност, зад който не стои ясен политически субект, минал през избори, който може да носи тази отговорност за управлението на страната", каза още Митов.

Обясни, че той нямало как да е "сламен човек", защото ГЕРБ предлага хора, минали през избори, с ясен политически профил и зад които стоят 840 хил. български избиратели.

"За съжаление нашият анализ сочи, че в момента политическите партии, които обявяват, че не искат да разговарят с ГЕРБ, търсят подобен "сламен човек". Същото беше с правителството Орешарски", добави Митов.

mediapool.bg