Кламер БГ - Новини: Трима са осъдени за източване на еврофондове с машина за пелети

Трима са осъдени за източване на еврофондове с машина за пелети

България

|
Ср, 27 Юли 2022г. 16:54ч.
Трима са осъдени за източване на еврофондове с машина за пелети

Снимка: БГНЕС

Трима души са осъдени условно заради схема за източване на земеделски еврофондове, съобщи прокуратурата. Случаят е от Търговище. Според разследващите двама мъже и жена кандидатствали за средства от Програмата за развитие на селските райони.

Те заявили, че искат да изградят предприятие за производство на пелети. Поискали по програмата да бъдат възстановени 50% от разходите. През фирма без дейност те договорили доставка на машина за производство на пелети от биомаса. За нея платили малко над 49 хил. долара. След това я препродали на собствената си фирма, но на доста по-висока цена – 308 хил. лв.

След като сделката била извършена, жената поискала фонд "Земеделие" да й възстанови половината пари и получила малко над 153 хил. лв. После производствената линия била демонтирана и предадена за скрап. Фирмата-бенефициент била продадена на възрастна жена, а след това – на друг човек.

Накрая тримата поискали държавата да им възстанови ДДС за над 61 хил. лв. Получили обаче само 10 600 лв. заради стари задължения към бюджета.

Условните им присъди не са окончателни. Решението може да се обжалва пред следващата инстанция.

mediapool.bg