Кламер БГ - Новини: Трима скитници са изгорели при пожара в психодиспансера в Пловдив

Трима скитници са изгорели при пожара в психодиспансера в Пловдив

България

|
Четв, 28 Март 2019г. 15:03ч.
Трима скитници са изгорели при пожара в психодиспансера в Пловдив

Трима души са загинали при пожар в психиатрична клиникав Пловдив, съобщи МВР.

Загиналите най-вероятно са скитници, като на този етап това е сигурно само за един от тях, каза окръжният прокурор Румен Попов пред журналисти.

Той уточни, че двама от починалите са родени през 1961 г., а третият – през 1967 година. Те са били от различни населени места в Пловдивска област и са били настанени принудително в диспансера от органите на полицията.

Сигналът за пожара е получен в полицията малко след полунощ. На телефон 112 било съобщено за огън в сградата на Центъра за психично здраве на бул. "Пещерско шосе" в Пловдив. Веднага са били изпратени екипи на пожарната и полицията.

Тримата загинали са се намирали в стая номер 17, откъдето е тръгнал огънят. Стихията е обхванала цялата стая, пожарът се развил бързо и с висока температура, защото пациентите са спали на матраци от дунапрен. Те не са успели да избягат, тъй като на прозорците е имало решетки, обясни окръжният прокурор на Пловдив.

Той посочи, че след избухването на пламъците дежурния лекар е забелязал дим, но вратата на стая 17 е била заключена. Фелдшерът направил опит да потуши пожара, обгазен е и е в болница.

Веднага след това се е пристъпило към евакуация на останалите пациенти. Изведени са били 61 пациенти на лечебното заведение, които са в добро здравословно състояние. Те са настанени в други крила на клиниката, казаха от лечебното заведение.

Записите от психодиспансера са иззети и се преглеждат. Предстои да се установи дали е имало пропуски в охранителния режим.

В сградата на психиатричната клиника е забранено внасянето на запалими предмети и вещества. Според прокуратурата е сигурно, че става въпрос за палеж.

В отделението има специален, строг охранителен режим, с възможност за разходки на болните в рамките на стационара поне 2 часа на ден. Забранени са уреди, с които пациентите могат да се самонаранят или да наранят други – включително и запалки. Няма налични електроуреди в стаите.

По случая е образувано е досъдебно производство за умишлено причинен пожар.

mediapool.bg