Кламер БГ - Новини: За завършилите "Математика" безработица у нас няма

За завършилите "Математика" безработица у нас няма

България

|
Четв, 28 Март 2019г. 19:00ч.
За завършилите "Математика" безработица у нас няма

Безработицата сред младите хора, завършили висше образование в направление "Математика" през последните пет години у нас, е 1%, което прави общо 5 души.

Това сочат данни от Рейтинговата система на висшите училища в страната, цитирани в четвъртък от изпълнителния директор на "Отворено общество" Георги Стойчев.

Рейтингът на университетите дава информация с голяма степен на точност, защото проследява реализацията на завършилите студенти на базата на регистрираните трудови договори и на отчетения в НОИ осигурителен доход.

През последните пет години у нас висши училища са завършили към 250 000 души. Около 80% от тях или около 200 000 души се реализират на трудовия и осигурителния пазар у нас, а около 20% или към 50 000 души са извън националния трудов пазар, тоест голяма част от тях най-вероятно са заминали в чужбина, сочи анализът на Стойчев.

По думите му едва 2.5% или 6000 души от завършилите през последните пет години висшисти са регистрирани като безработни в бюрата по труда. В някои образователни направления безработицата е почти нулева – 2% или 170 души, завършили "Информатика", и 1% или общо 5 души в направление "Математика".

Половината от завършилите висшисти не работят на позиции, за които се изисква висше образование, каза още Стойчев.

Въпреки това, като цяло новозавършилите младежи получават по-висок осигурителен доход от средния за страната – тоест 1151 лв., което е с около 20% повече от средния осигурителен доход. В определени направления, като например "Информатика", изучавана в Софийския университет, осигурителният доход е 3800 лв. на месец.

Има намаление на студентите с 40 000 души спрямо 2014 г., което прави 15% спад. "40 000 студенти по-малко означава, че за няколко години са закрити два университета от порядъка на Софийския университет и УНСС, защото общият им брой студенти е по-малък от тази бройка", обясни Стойчев.

По думите му в определени направления спадът на обучаваните студенти е драматичен. Например, намалението на обучаваните в направления "Икономика" и "Администрация и управление" е с около 30% спрямо 2014 г. В същото време има увеличение с 80% на студентите по "Медицина" и с 10% - на тези по "Информатика и компютърни науки".

Определени висши училища усещат промените много сериозно. Например, студентите в Стопанската академия в Свищов са се свили наполовина за пет години, а в Нов български университет обучаващите се в направление "Икономика" са в пъти по-малко.

"Това са промени, които се случват със скоростта на светлината", обобщи Георги Стойчев.

По думите му в следващите пет години висши училища у нас ще завършат 230 000 студенти. Вероятно около 185 000 от тях ще се включат в пазара на труда. От завършилите в направление "Икономика" ще са се обучавали към 40 000 души, в "Администрация и управление" – 18 000, в "Информатика и компютърни науки" – 16 000, "Право" – 9000, "Туризъм" – 5000.

mediapool.bg